10o

Майбутній музей дзвонів у нашому місті поповниться унікальним експонатом

  • 2022.12.20 14:05
    • Туризм
    • Відео
  • 519
Наша місцевість славиться дзвоноливарством. Його у 1808 році започаткували брати Фельчинські. Дзвони Фельчиських здобували Гран-прі на світових виставках у бельгійському Льєжі (1927) і Парижі (1928). А 12 вістунів під назвою «Гармонія» були відлиті для одного з кафедральних соборів США.
  Війна в Україні унеможливила створення у 2022 році музею дзвонів, але музей буде неодмінно створений після закінчення війни та нашої перемоги і стане, маємо надію, одним із туристичних магнітів нашої області, тому активісти продовжують працювати над піднесенням історичного статусу міста і створенням унікальних експонатів, які увійдуть до колекції музею.
   Одними із таких унікальних експонатів будуть дзвони виготовлені з гільз.
   Розпочалося все з трьох гільз, які боєць Віктор Павлів, головний спеціаліст управління економічного розвитку міста, перебуваючи у відпустці, привіз з метою виготовити з них дзвони. Звернувся з ідеєю до голинянина, депутата міської ради, Івана Мазурика, аджевін особисто знає майстра Івана Боднара, який чудово справляється з металом.
   А далі відбулася магія перевтілення засобів для зброї у благовісники.
Капелан о. Федір Мороз привіз ще 8 гільз. І творчий майстер вирішив удосконалити задум та розмістити дзвони на підставці у вигляді тризуба, щоб можна було відтворювати звуки та поєднувати їх у мелодію.
Наразі викладачі Голинської школи мистецтв працюють над розучуванням на унікальному карильйоні, як його назвали, славнозвісну мелодію «Щедрик», якій цьогоріч виповнюється 100 років.
   Планується, що почути та власноруч ударити в дзвони Перемоги можна буде у найвеличніше свято християн – Різдво - на площі Героїв у Калуші.
Ось таку неймовірну справу творять українці!
Відео - Івана Мазурика.
Інші новини