10o

Тактична медицина рятує життя на полі бою і є дуже актуальною тут, у тилу.

  • 2023.08.04 08:43
    • Охорона здоров'я
  • 251

Повернувшись до Калуша, Оксана Петішка- Гук проводила навчання з профорієнтування для дітей у літніх таборах, і каже: здивована, що навіть найменші цікавляться і мають знання із тактичної медицини:

— Домедична підготовка зараз дуже актуальна. Коли у таборі у Підгірках я спитала дітей, що тримаю у руці (це був турнікет), дівчинка підняла руку і точно сказала, що це таке, куди його накладати і скільки тримати. Таких діток багато. Часто їхні батьки воюють.

Відтак, прийшла ідея навчати тактичної медицини усіх охочих. Оксана Петішка-Гук запевняє: матеріал викладатиме просто і доступно. Тільки важливе:

— Це накладання турнікетів, бинтування, як правильно бинтувати при пораненнях у різні частини тіла. Треба людям знати, що таке «жовта зона», «червона» і «зелена». Що таке укриття і де надається медична допомога. Як правильно робити штучне дихання. І навіть те, як не розгубитися у шоковій ситуації чи вивести іншу людину зі ступора, — каже Оксана Петішка-Гук. — Найважливіше відпрацювати алгоритм дій. Щоб, не задумуючись, «на автоматі», знати, що робити. Навіть у найменших деталях треба бути чіткими. Так, наприклад, як ми викликаємо швидку: «Добрий день, а там то»…Ні, їм не треба вашого «добрий день». Чітко: локація, оцінка стану людини. Чоловік чи жінка. Усе. Іноді важливі секунди.

На навчання запрошують усіх охочих. Вони відбудуться у суботу, 5 серпня, у парку культури імені Івана Франка. Початок – об 11:00.

Підготовка – це теж могутня зброя!

Інші новини