14o

М'ясо в місцях стихійної торгівлі потенційно небезпечне

  • 2025.10.22 11:45
    • Громада
    • Держпродспоживслужба
  • 28

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області застерігає споживачів від придбання м’яса та м’ясних продуктів в місцях стихійної торгівлі, адже вживаючи не досліджені м’ясні продукти можна заразитись небезпечними хворобами – зокрема саркоцистозом.

Саркоцистоз – це паразитарне захворювання, збудниками якого є найпростіші роду Sarcocystis. Паразит в основному уражає м’язи скелета, серця, стравоходу, діафрагми та кишківник у різних видів тварин, зокрема сільськогосподарських тварин: велику рогату худобу, свиней, птицю, а в окремих випадках може бути небезпечним і для людини.

Зараження людей відбувається переважно через споживання м’яса, яке не пройшло належної термічної обробки. Перебіг хвороби залежить від кількості паразитів, які потрапляють з інфікованим м'ясом, і можуть спричинити ушкодження слизової оболонки кишківника. Симптоми захворювання: пригнічений стан, зниження апетиту та діарея. Діагностика проводиться комплексно, включаючи дослідження фекалій та м'яса.

Це захворювання також може завдавати  значних збитків у тваринництві, оскільки спричиняє виснаження, зниження продуктивності та падіж худоби, а також потребує  забезпечення ветеринарного контролю на забійних та  м’ясопереробних підприємствах за безпечністю продукції  з метою виявлення ураженого саркоцистами м'яса.

Поширенню інвазії сприяють  собаки і коти, які можуть проникати  на територію ферм, порушення загальних гігієнічних вимог, відсутність убиралень, несвоєчасна утилізація трупів та відходів забою тварин. Саркоцисти стійкі у довкіллі, можуть зберігати життєздатність більше 3 років, зимувати в ґрунті, переносити заморожування і розморожування. Велика рогата худоба, свині, вівці, дикі тварини, птахи заражаються, поїдаючи корм із спороцистами.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошує  на дотриманні ветеринарно-санітарних та  гігієнічних вимог суб’єктами господарювання всіх форм власності адже забезпечення проведення передзабійного, післязабійного огляду тварин та проведення ветеринарно-санітарної експертизи, дозволяють виявити саркоцистоз при забої тварин та вжити відповідні заходи, зокрема не допустити в обіг туші, інфіковані саркоцистами, а також своєчасно повідомити про виявлені випадки постачальників забійної худоби та державного ветеринарного інспектора відповідної території.

Профілактика саркоцистозу спрямована на розрив біологічного ланцюга передавання збудника від дефінітивного до проміжного господаря, а саме забезпечення дотримання ветеринарно-санітарних вимог та зоогігієнічних правил. Не допускання на території тваринницьких ферм, приміщень для кормів безпритульних собак і котів.

Інші новини