15o

Легалізація заробітної плати у місті

  • 2023.06.22 16:25
    • Громада
    • Соціальна сфера
  • 224

Управлінням соціального захисту населення Калуської міської ради вже не одноразово висвітлювалося питання щодо негативного впливу «тіньової» зайнятості і заробітної плати. Дане питання і надалі залишається болючим для нашої країни та громадян. Тому вчергове хочемо привернути увагу роботодавців та найманих працівників. Кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає, або на яку вільно погоджується. Але чимало громадян живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним перевагам, тому останнім часом усе частіше доводиться стикатися з таким негативним явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин – «тіньовою» зайнятістю. «Тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата («заробітна плата в конверті») – не лише серйозна соціальна, але й економічна проблема.

За теперішньої ситуації, коли на ринку праці відчутний дефіцит вільних робочих місць, громадяни часто погоджуються на будь-яку пропозицію роботи, зокрема і нелегальної. Підприємства (особливо це стосується малого бізнесу) платять своїм працівникам дві заробітні плати: офіційну і неофіційну. Це вигідно роботодавцю, і працівник, ніби, не ображається, оскільки йому надається можливість заощадити на податках. Проте ні керівники підприємств, ні їх працівники не замислюються про ті наслідки, які можуть виникнути. Працівники, які погоджуються одержувати заробітну плату в «конвертах», стають заручниками самих себе, адже вони позбавляють себе соціальних виплат та гарантій.

Принагідно повідомляємо, що з метою погашення та недопущення винекнення боргів із заробітної плати і контролю за питаннями « тіньової» оплати праці та інших порушень вимог законодавства про працю,сприяння впровадженню рішень Уряду, спрямованих на підвищення рівня мінімальної заробітної плати, рішенням виконавчого комітету Калуської міської ради від 22.06.2021р № 191 створено( утворено нову) Тимчасову комісію з питань погашення заборгованості із заробітної плати ( грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат і легалізації оплати праці та зайнятості населення Калуської міської територіальної громади. На засіданнях комісії, з метою оперативного реагування зокрема розглядається інформація про факти виплати заробітної плати у розмірі менше мінімальної, та за проведеним аналізом напрацьовуються пропозиції щодо заслуховування керівників таких суб»єктів господарської діяльності міста на комісії, а також  розглядаються інші проблемні питання. Звернено увагу на те, що використання прихованих трудових відносин призводить до зменшення надходжень до місцевого бюджету, звідки беруться кошти для оплати праці вчителів, лікарів, інших працівників бюджетної сфери.

Звісно, кожен сам вирішує – чи жити одним днем чи мати впевненість у майбутньому та бути захищеним соціально. Але хочеться ще раз нагадати – лише легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права. Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства. У разі відмови роботодавця, кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав.

 І пам’ятайте, що ніхто не зможе краще змусити роботодавців чесно платити зароблені гроші, як самі працівники, які повинні просто не погоджуватися на роботу за невигідними для себе умовами.

За роз’ясненнями та консультаціями з питань трудового законодавства, зокрема і « тіньової» зайнятості, просимо звертатися у відділ праці, пенсійного забезпечення та соціальних інспекторів управління соціального захисту населення Калуської міської ради (вул. Євшана, 9, каб. 211, тел.5-22-13).

Інші новини