5o

Легалізація зайнятості - важливе завдання сьогодення!

  • 2024.02.29 13:43
    • Громада
    • Соціальна сфера
  • 68

Проблема «тіньової» зайнятості і заробітної плати «в конвертах» і надалі залишається болючою для нашої країни та громадян. Адже,легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права, соціальний захист інтересів громадян. Діюче законодавство про працю України гарантує офіційно працевлаштованому працівникові здорові та безпечні умови праці, встановлений державою розмір  мінімальної заробітної плати та своєчасну її виплату, захищає від незаконнного звільнення. З офіційної зарплати здійснюються відрахування єдиного соціального внеску та податків. Як наслідок з цього, на сьогодні, в умовах війни, підтримка держави у вигляді сплачених податків та єдиного соціального внеску є життєво необхідною, адже вони спрямовуються також і на підтримку та забезпечення Збройних сил України.

 Вчергове повідомляємо, що з метою погашення та недопущення виникнення боргів із заробітної плати і контролю за питаннями « тіньової» оплати праці та інших порушень вимог законодавства про працю,сприяння впровадженню рішень Уряду, спрямованих на підвищення рівня мінімальної заробітної плати, відповідним рішенням виконавчого комітету Калуської міської ради створено  Тимчасову комісію з питань погашення заборгованості із заробітної плати  (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат і легалізації оплати праці та зайнятості населення Калуської міської територіальної громади. На засіданнях комісії, з метою оперативного реагування зокрема розглядається інформація про факти виплати заробітної плати у розмірі менше мінімальної, та за проведеним аналізом напрацьовуються пропозиції щодо заслуховування керівників таких суб’єктів господарської діяльності міста на комісії,а також  розглядаються інші проблемні питання.

Тому , ще раз і ще раз , звертаємо увагу роботодавців та найманих працівників.

Шановні роботодавці! Проявляйте свою громадську свідомість, своєчасно оформляйте найнятих робітників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату. Шановні працівники! Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення належного рівня свого майбутнього Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства. У разі відмови роботодавця, кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав . Пам’ятайте – повага до себе починається з шанування законів своєї держави!

За роз’ясненнями та консультаціями з питань трудового законодавства, зокрема і «тіньової» зайнятості, просимо звертатися у відділ праці, пенсійного забезпечення та соціальних інспекторів управління соціального захисту населення Калуської міської ради (вул. Євшана, 9, каб. 211  , тел.5-22-13).

Інші новини