6o

Калуського різьбяра Богдана Коваля привітали з 80-літтям

  • 2023.10.13 15:20
    • Актуально
    • Громада
    • Культура
  • 196

Сьогодні калуського різьбяра Богдана Коваля з нагоди 80-ліття з дня народження привітала заступник міського голови Надія Гуш та вручила Почесну грамоту міського голови. 

 Богдан Коваль є лемком за походженням. Народився 13 жовтня 1943 року у Бескидах, в с. Щавне Сяніцького повіту. В результаті депортації малою дитиною з мамою і бабцею опинився на Тернопільщині, потім – на Франківщині.

Після закінчення семирічки захопився художньою обробкою каменю. Згодом його зацікавила жанрова скульптура, портрет, кераміка та різьба по дереву. Після служби в армії в середині 60-х влаштувався у Калуші художником-оформлювачем, працював на заводі «Карпатнафтомаш». Роботи майстра неодноразово експонувалися на численних виставках, в тому числі – на фестивалях лемківської культури в Польщі. Є вони й у приватних колекціях та музеях в Україні і за кордоном.

Монументальні скульптури прикрашають вулиці кількох населених пунктів. Зокрема, Трускавця, Гданська, Кентшина, Калуша. Творчість Богдана Коваля присвячена, здебільшого, історичним подіям минулого і сьогодення. Чільне місце посідає трагічна тема депортації українців зі своїх предковічних земель у Польщі – адже це і особистий біль художника. 2011 року митець створив пам’ятний знак, приурочений 65-й річниці депортації, який встановлено в калуському сквері біля ПК «Мінерал». Щорічно біля пам’ятника члени суспільно-культурних товариств «Лемківщина» і «Надсяння» проводять урочисті заходи. Зараз різьбяр продовжує плідно працювати в камені та дереві. 

З ювілеєм Вас, художнику! Міцного Вам здоров’я і творчої наснаги!

Інші новини