8o

КУЦУК ОМЕЛЯН ЙОСИПОВИЧ - Почесний громадянин міста Калуша

  • 2022.05.27 16:38
    • Громада
    • Спорт
  • 368

Калуська міська рада 26 травня 2022 року згідно з рішенням № 1390 присвоїла КУЦУКУ Омеляну Йосиповичу, Заслуженому працівнику фізичної культури та спорту України, тренеру-викладачу відділення спортивного орієнтування дитячо-юнацької спортивної школи управління освіти звання ПОЧЕСНОГО ГРОМАДЯНИНА МІСТА КАЛУША.

   Високе звання Омеляну Куцуку присвоєно за вагомий внесок в розвиток фізичної культури та спорту Калуської міської територіальної громади, плідну працю з підготовки спортсменів найвищого класу та підняття престижу нашого міста та держави на Міжнародному рівні.

БІОГРАФІЧНА ДОВІДКА

Куцук Омелян Йосипович народився в 1941 році. Українець.

Освіта повна вища, стаж педагогічної роботи – 60 років.

Куцук Омелян Йосипович працював в ДЮСШ Калуської міської ради з 1969 по 2020 рік тренером-викладачем зі спортивного орієнтування. У період з 1973 по 1992 роки був директором цієї ж школи.

В 1978 році з його ініціативи в школі відкрито відділення спортивного орієнтування.

За роки роботи виявив високий рівень професіоналізму як керівник позашкільного закладу та організатор дитячого колективу.

Багато років був провідним тренером збірної команди України –очолював делегації збірних команд України під час виїздів на міжнародні змагання; членом президії тренерської ради федерації спортивного орієнтування України, головою обласної Федерації спортивного орієнтування та головою обласного Клубу спортивного орієнтування „Азимут”.

Упродовж трудової діяльності проводив науково-дослідницьку роботу - розробив регіональну програму для гуртків позашкільних закладів, є співавтором першої в Україні навчальної програми для ДЮСШ, СДЮШОР та шкіл вищої спортивної майстерності «Орієнтування спортивне».

За роки роботи підготував: 25 членів збірних команд України, 2 майстрів спорту України міжнародного класу, близько тридцяти майстрів спорту СРСР і України. Чемпіонами світу та Європи серед молоді стали Сергій Моспан і Микола Ковбасюк в (Чехія), Василь Боднарук і Віталій Кіндрачук (Нова Зеландія). Марія Спасюк, Наталія Потопальська та Ніна Вінницька багаторазові переможці та призери кубків світу і Європи серед національних команд і військовиків.

Омелян Йосипович – суддя національної категорії зі спортивного орієнтування. Неодноразово призначався головним суддею чемпіонатів України з літнього орієнтування, орієнтування на лижах, студентських Ігор України.

За вагомий особистий внесок у розвиток фізичної культури і спорту в Україні Указом Президента України Омеляну Йосиповичу присвоєно почесне звання «3аслужений працівник фізичної культури і спорту України». 

  За багаторічну спортивну, виховну і методичну роботу, відзначений знаками «Відмінник народної освіти» (1976), «А.С.Макаренка» Міністерства освіти і науки України (2006) та ін.; присуджено міську педагогічну премію імені Костянтини Малицької (2008) та нагороджений  грамотами Міністерства освіти і науки України, Міністерства у справах молоді, фізичної культури та спорту України,  місцевих державних органів управління.

Омелян Йосипович Куцук є однією з найбільш знаних і заслужених педагогічних постатей Прикарпаття. Його творчість запалює інших, дає поштовх до продовження справи виховання спортивних резервів. Десятки його вихованців – учителів, тренерів допомагають формуватися новим талановитим особистостям і майбутнім зіркам спортивного орієнтування.

Інші новини