4o

Кропивницький старостинський округ візьме участь у конкурсі проєкту EU4USociety

  • 2021.03.24 13:04
    • Громада
    • Старостинські округи
  • 441
Міжнародний фонд «Відродження» в рамках проєкту “EU4USociety” у співпраці з Європейським Союзом оголошує конкурс “Краудфандінг для соціального підприємництва”.
Мета конкурсу – зміцнити діючі соціальні підприємства, популяризувати соціальне підприємництво та створити позитивну практику залучення соціальними підприємствами коштів спільноти.
Пріоритети конкурсу – залучення коштів громади для підтримки створення нових або розширення діючих соціальних підприємств.
Соціальна складова діяльності підприємства - чітко визначена суспільна проблема, яку вирішує підприємство; дотичність цієї проблеми до наскрізних тематичних пріоритетів фонду “Відродження” – права людини, інклюзія, гендерна рівність, екологічна сталість, європейська інтеграція України, доступ до якісної освіти, громадянська освіта, протидія корупції.
Староста Кропивницького старостинського округу Калуської міської територіальної громади Василь Паньків разом з головним спеціалістом загального відділу виконавчого комітету Калуської міської ради Мар’яною Думенко провели реєстрацію заявки на конкурс проєктів EU4USociety. Тема проекту: "Екологічне дослідження зон просідання, засоленості ґрунтів, гірничих розробок у Кропивнику". Мета проєкту - одержання результатів комплексного еколого-геологічного моніторингу стану земної поверхні, засолення підземних і поверхневих вод.
Довідка: Техногенно-екологічна ситуація на території Калуської міської територіальної громади різко погіршується у зв’язку з активізацією процесів просідання земної поверхні в с. Кропивник Калуського району на землях сільськогосподарського призначення. Просідання земної поверхні відбулось над гірничими виробками двох рудників «Ново-Голинь» та «Голинь», що свідчить про активізацію процесів деформації гірничого масиву.
14.01.2021 року робочою групою під головуванням міського голови Андрія Найди зафіксовано нове просідання глибиною до 30 см на відстані 100 м від житлових будинків, довжиною 250-300 м, та на відстані 250 м від ділянки з просіданням, яка виявлена у серпні 2020 року.
За словами місцевих науковців, висота виробленого простору під окремими територіями в сумі становить близько 80 м.
Впродовж попередніх років проводились інструментальні спостереження, завдяки яким встановлено, що відбувається процес зсуву гірничого масиву і деформації земної поверхні, який проявляється у вигляді утворення мульд просідання. Даний процес за прогнозними оцінками буде продовжуватись тривалий період часу.
Існує загроза утворення нових просідань, що може призвести до катастрофічних наслідків і нещасних випадків, оскільки відстань новоутвореного просідання до найближчої житлової забудови становить 100 м. У І зону можливого просідання земної поверхні потрапляє 40 житлових будинків, в ІІ зону – 88 житлових будинків, загальна кількість житлових будинків, які знаходяться над шахтними виробками становить 171 житловий будинок.
Тому в подальшому планується відселення мешканців Кропивницького старостинського округу на більш безпечні ділянки згідно з затвердженим генпланом.
Інші новини