2o

Копанківський старостинський округ візьме участь у програмі підтримки молодіжних ініціатив для розвитку культурної спадщини малих громад України

  • 2021.05.13 16:44
    • Громада
    • Старостинські округи
  • 554

       

Громадська організація «Перспективні зміни», в особі голови п.Мар’яна Бунги, має намір позмагатися у програмі підтримки молодіжних ініціатив для розвитку культурної спадщини малих громад України, старт якого оголосили Агентство з розвитку приватної ініціативи (АРПІ) та Мережа ОГС для підтримки громад зі спадщиною GoHeritage! Разом з головним спеціалістом загального відділу виконавчого комітету Калуської міської ради Мар’яною Думенко було подано заявку на участь у даній програмі.

Назва проекту: «Кличе Зелена Неділя - фольклорно-етнографічний фестиваль лемківської культури».

Мета проекту полягає у привабленні туристів та одноденних відвідувачів до громади, регулюванні потоку відвідувачів, формуванні поваги відвідувачів до об’єктів спадщини у місцевості, підвищенні іміджу громади для самоутвердження та для підсилення місцевих брендів.

В ході реалізації проекту буде досягнуто наступних цілей:

Ціль 1. Увіковічнення пам’яті про депортованих лемків.

Ціль 2. Підвищення обізнаності мешканців громади про історико-культурну спадщину.

Ціль 3. Зберегти історію шляхом облаштування скверу, де буде проходити фестиваль, встановлення пам’ятнику депортованим лемкам.

Довідка: «Кличе Зелена Неділя» — щорічний фольклорно-етнографічний фестиваль лемківської культури, започаткований Регіональним міжрайонним лемківським товариством «Бескидське земляцтво», Івано-Франківською обласною організацією Всеукраїнського товариства «Лемківщина», Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, Івано-Франківською обласною радою у 2006 році. Проводиться щороку, з 2011 року — у селі Рівня Рожнятівського району Івано-Франківської області на Ватряному полі (територія відпочинкового комплексу «Михайлова колиба»).

Фестиваль має на меті відродження, збереження та популяризацію традиційних видів народного мистецтва, звичаїв, обрядів та української духовної спадщини етнічних українців (лемків-русинів, бойків, надсянців, холмщаків, підляшуків), депортованих з історико-етнічних українських земель Польщі на територію України в 1944–1951 роках, підвищення соціального і мистецького статусу автентичного фольклору, виявлення самобутніх творчих колективів, окремих виконавців та майстрів народного, образотворчого і декоративно — ужиткового мистецтва Лемківщини та Західної Бойківщини.

 

Інші новини