6o

КОМІСІЯ ОБСТЕЖИЛА ДЕРЕВА У МІСЬКОМУ ПАРКУ

  • 2024.10.10 17:42
    • Громада
  • 88

У міському парку культури і відпочинку працювала комісія із визначення стану зелених насаджень.

— У вересні мали прикру ситуацію: обвалення дерева з корінням при вході до парку із боку вулиці М. Коцюбинського. Це і спонукало нас до залучення спеціалістів для вирішення цієї проблеми. У парку, особливо, в осінній період, гуляє багато людей, і ми хочемо, щоб прогулянки були безпечними, — зазначила директорка КП «Міський парк культури і відпочинку ім. Івана Франка» Наталія Паламар. — Тільки за цей рік було обвалено чотири дерева на прохідні зони.


Площа парку становить 14 га, і йому більше ста років. Там зростає майже 1000 дерев, частина із яких уже доволі старі. Начальниця дільниці з озеленення КП «Калушавтодор» Анна Бігун розповідає, що там є чимало видів: дуже багато тополь, дуже багато красивих і могутніх українських дубів, кілька видів в’яза, ясеня, сосни, інших дерев. Якщо із довговічними дубами проблем немає, то із в’язами ситуація інша.


— Кілька ділянок в’язів у парку є повністю сухими, — зазначила Анна Бігун.
Ранньої осені ці дерева неважко помітити неозброєним оком: сіра кора, яка місцями геть злізла, повна відсутність листя.
— Паркові зони мають проростати як вільно ростучі дерева, з дуже мінімальним втручанням у крони. Проте, сухостійні дерева, які є небезпечними для відвідувачів парку, однозначно, потрібно видаляти, — констатує Анна Бігун.
Є у парку і дерева, які ззовні виглядають добре, однак, мають серйозні проблеми з кореневою системою. Анна Бігун показує великі тріщини у прикореневих зонах кількох акацій. У одну із них влазиться півметрова палиця. Фахівчиня каже: такі тріщини повністю руйнують корінь і деревину всередині. Тому і трапляється, що ззовні здорове дерево від вітру обламується чи просто вивертає із корінням.
Занадто високі дерева, які легко можуть впасти від вітру, чи дерева з аварійними гілками, сухими кронами — потребують очищення і догляду.
— По кожному дереві комісія склала висновок: десь забрати сухі гілки. Якщо дерево росте поруч із пішохідною зоною, то допустиме мінімальне втручання у крону дерева: це є одна третя (якщо потребує цього дерево), із повним збереженням вторинної крони для того, щоб дерево могло нормально рости і надалі розвиватися, — зазначила Анна Бігун. — Якщо десь якесь дерево потребує прорідження крони, або зняття парусності, тобто, облегшення крони, то в актах комісії це вказано.


Всього понад 100 дерев потребують санітарно-формувальної підрізки. Це граб, тополя, в’яз, липа, каштани, горіх та ін. 61 дерево перебуває у незадовільному стані і підлягають повному видаленню.


Дерева у парку комплексно обстежують не вперше. У 2020 році виконано чималу роботу з упорядкування зелених насаджень, на перепоні завершенню якої стала пандемія коронавірусу, а потім і війна. Зараз продовжують наводити лад із зеленими насадженнями, щоб уберегти майно парку від можливої небезпеки. А головне, щоб калушани мали змогу відпочивати безпечно.


Останнім часом у парку насадили багато молодих дерев. Озеленення і відтворення багаторічних насаджень обіцяють продовжувати.

Інші новини