В умовах, що стались внаслідок стихії, яка пронеслась теренами нашого району, хочеться ще раз нагадати про найважливіші моменти запобігання гострим шлунково – кишковим інфекціям.
Серед захворювань найчастіше це такі, як дизентерія, сальмонельози, вірусний гепатит А, ентеровірусні захворювання і цілий ряд хворіб викликаних різними видами кишкової палички.
У всіх цих захворюваннях основний шлях зараження – фекально -оральний, тобто збудник виділяється з калом від хворої людини або носія і через забруднені руки, воду, продукти харчування, посуд, предмети догляду
потрапляє ротом в організм до здорової людини і спричиняє хворобу.
Надзвичайно швидко йде розмноження мікробів в організмі людини і через декілька годин розвивається різка слабість, підвищення температури, болі в животі, нудота і блювота, пронос. Особливо важко хвороба перебігає у дітей раннього віку, старших людей, осіб ослаблених іншими недугами.
Всього цього можна уникнути , якщо виконувати елементарні гігієнічні правила:
-
Вживати тільки кип’ячену воду !
-
Для миття посуду та рук використовувати кип’ячену воду.
-
Вживати бажано пляшкову воду (мінеральну, тощо).
-
Не готувати страви з м’яса загиблої птиці , інших домашніх тварин, риби.
- Не споживати сирі фрукти, ягоди, овочі, які були під водою навіть короткий час.
- Всі продукти харчування , страви, які нетривало зберігались без холодильника або у холодильниках в умовах відключення
електроенергії, слід викинути.
- Використовувати їжу , харчові продукти гарантованої якості розфасовані в промислових умовах з чітко означеним терміном
придатності.
- Батьки! Не допускайте дітей гратись, плавати, купатись, у забрудненій воді.
- Не займайтесь самолікуванням! При перших ознаках захворювання звертайтесь за допомогою до медичних працівників.
ВАШЕ ЗДОРОВ’Я У ВАШИХ РУКАХ.