26o

Кількість охочих брати участь у дослідженнях та пошуковій роботі музею перевищує 50 осіб. У Калуші відбулось друге засідання краєзнавчого клубу

  • 2024.06.18 17:14
    • Культура
  • 67

16 червня на другому засіданні краєзнавчого клубу, який діє при КЗ «Музейно-виставковому центру Калуської міської ради», розглядалися презентації діяльності архітектурно-мистецького спрямування, - розповіли музейники.
Після вступного привітання директора КЗ «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» Олега Відливаного, ініціатор та співорганізатор клубу Богдан Яневич повідомив присутнім про загальну кількість бажаючих брати участь у дослідженнях та пошуковій роботі музею, яка вже перевищує 50 осіб. Учасники створюють невеличкі групи для досягнень результатів у кількох напрямках, які у свою чергу поділяються за тематичними уподобаннями учасників.
Найважливішою ділянкою роботи клубу є участь у розробці нової експозиції Краєзнавчого музею Калущини, структура й тематика якої поступово викристалізовується у процесі накопичення наукових напрацювань, які частково вже надруковані у восьми томах «Калуських історичних студій».

Формуються команди, які будуть опрацьовувати наявні та необхідні матеріали. Зокрема, для створення експозиції центрального історичного залу погодилися брати участь колишній директор Краєзнавчого музею Калущини Іван Дячук, а розробляти експозицію природничої зали допомагатимуть Ярослав Кремінь (інженер-експедиції глибокого буріння) та Юрій Садовий (заступник директора ДП "НДІ Галургії" у 2010 – 2022), над дизайном артетнопростору працюватимуть художниця Зоряна Онищенко (Атлантова) та мистецтвознавчиня Оксана Терпак-Маленька.
Поряд зі створенням експозиції музею дуже вагомою справою є облаштування екскурсійних маршрутів у історичному середмісті та на історичних промислових локаціях відповідною туристичною атрибутикою (інформаційними стендами, дорожніми знаками і місцями зупинок, пішохідними та велодоріжками, а, можливо, й трасами для екскурсійних електрокарів бо відстань від центру міста до Домбровського кар’єру, хвостосховищ і «Карпат-Нафтохіму» складає більше 5 км).

Презентації. Першою було продемонстровано презентацію подальшого моделювання фортифікацій та споруд калуського замчища і середмістя. Цим проєктом займаються художники Мирослав Гаталевич та Ігор Бойкович, архітектор Олександр Бучацький та геодезист, скульптор Ігор Семак, а також археолог з Івано-Франківська Зеновій Федунків. Вивчаючи інвентарі та люстрації карти і схеми XVII-XVIII століть дослідниками сконструйовано схему розташування будівель старостинського двору на території Замчища та розпочато формування конструкції фортифікаційних споруд по периметру середмістя у центрі з ринковою площею. За пропозицією викладачів та студентів ВПТУ-7 прийнято до розгляду конструктивні особливості веж і стін з бойовими рядами та дашком макету розробленого працівники музею «Замкова гора» на основі документів XVI-XVII ст. Все ж куполи веж і накриття стін над бойовими бійницями буде зроблено в європейському стилі.

Другу презентацію продемонстрував Анатолій Дутчак. Це малюнки ТЕСПу польського художника Фелікса Вигживальського із зображеннями калійної фабрики в Калуші й Стебнику та копалень першої половини XX століття.
Третьою була презентація студентки Калуського політехнічного фахового коледжу Оксаною Паламар про розпочату нею мультиплікацію штучним інтелектом солевидобутку в Калуші від найдавніших часів до середини XX століття, яка буде являти собою візуалізацію історико-технічної парадигми, а також новітнє бачення онлайн-музею зі скансеном в мініатюрі калуських промислів.

Четверта презентація учня дев'ятого класу Калуського ліцею №10 Максима Бреславського коротко висвітлювала роботу над археологічно-архітектурними дослідженнями і музеєфікацією «Ретроспектива фортифікацій замчища та солевидобутку в Калуші», яка буде реалізовуватися протягом наступного року за програмою гуртка «Археологічне краєзнавство», який діє при Івано-Франківському обласному державному центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді під керівництвом Сергія Дубчака.

П’ята презентація стосувалася реставрації картин з колекцій «Музейно-виставкового центру Калуської міської ради». Її підготувала Уляна Закасовська, випускниця Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ ім. Василя Стефаника. У ній охарактеризовано ведення процесів необхідної реставрації та практики зі студентами Калуського фахового коледжу культури і мистецтв.

Про мистецтвознавчі перспективи Калущини та необхідність висвітлення культурологічними засобами історичного розвитку всіх видів мистецтв (в т.ч. і музичного, театрального, тощо) на Калущині розповіла Оксана Терпак-Маленька.
Наступну презентацію щодо провадження діяльності фундації для реалізації проектів, проєктування та облаштування екскурсійних маршрутів, створення туристичної інфраструктури, а також створення інтернет-сайту rраєзнавчого rлубу продемонструвала Мар'яна Думенко.

Підсумував роботу Клубу за минулі два місяці та розповів про своє бачення нової експозиції Краєзнавчого музею провідний науковий співробітник Іван Тимів.
У обговоренні взяли участь членкині Калуського осередку Союзу Українок, які подали пропозиції щодо повернення Народного дому у фонд громади, оскільки він будувався за її кошти (стосовно цього збереглися відповідні документи) для потреб розвитку культури і просвітництва. Також у залі лунали пропозиції надати частину цього приміщення для потреб музею.
На завершення засідання директор КЗ «Музейно-виставкового центру Калуської міської ради» та організатори краєзнавчого клубу подякували присутнім за участь та долучення до діяльності КЗ «Музейно-виставкового центру Калуської міської ради.
За матеріалами Богдана Яневича, головного зберігача фондів КЗ «Музейно-виставкового центру Калуської міської ради».

Інші новини