18o

РОБОЧА ГРУПА ВИВЧАЄ ПРОБЛЕМУ ПІДТОПЛЕННЯ ПІДГІРОК 

  • 2023.08.04 15:18
    • Громада
    • Надзвичайні ситуації
  • 273

У Калуші напрацьовують шляхи вирішення проблеми підтоплення житлового мікрорайону «Підгірки». 

Сьогодні, 4 серпня, відбулося засідання робочої групи під головуванням першого заступника міського голови Мирослава Тихого. 

Проблема підтоплення Підгірок загострюється кожних кілька років. 7 липня вода вкотре наробила шкоди у мікрорайоні. 

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради Іван Дембич поінформував, що після паводку розчистили і оновили майже 2 кілометри доріг. Відкачали 7,350 тисяч кубометрів води. Надійшло 137 звернень громадян у житловому мікрорайоні «Підгірки», 17 – у Студінці і 2 – у Довгій-Калуській. Робоча група обстежила зазначені обійстя. 

Сформований реєстр на виплату грошової допомоги 104-м громадянам сьогодні передадуть на розгляд Департаменту соціального захисту Івано-Франківської ОВА. Там визначать і розмір відшкодування з обласного бюджету, повідомила начальниця управління соціального захисту Любов Федоришин.

Начальник управління житлово-комунального господарства Тарас Фіцак відзвітував про заходи із ліквідації наслідків негоди. Це розчищення замулених потічків, канав, відновлення пошкоджених мостів. Техніка готова до розчищення русла річки Млинівки. 

Треба працювати на випередження. А для цього треба всебічно обстежити місцевість.

Кілька років тому спеціалісти НУ «Львівська політехніка» зробили планову зйомку русел Млинівки і Сівки для визначення берегової лінії. Де акумулюється вода і куди стікає може показати тільки висотна зйомка місцевості. 

Депутати міської ради, які проживають у Підгірках, Володимир Полицький і Леся Кирилович, наголосили на необхідності роботи із причинами підтоплення. 

Мешканець мікрорайону Ігор Курник вважає що варто звернути увагу і на екологічний стан Млинівки. Він переконує, що у річку виведено чимало каналізаційних стоків.

Депутат міської ради Василь Дзундза запропонував розчистити меліоративні канали і розрихлити меліоративні землі у межах зони підтоплення. Це значною мірою затримає воду.

Необхідно зробити і висотну зйомку місцевості це допоможе науковцям детальніше вивчити проблему і працювати над шляхами її подолання. Працюватимуть із мешканцями мікрорайону щодо готовності доступу техніки до розчищення русла Млинівки і виведення каналізації.

Робоча група здійснила об’їзд і вивчення проблемних ділянок русла річок і потічків у Підгірках. До неї долучені, зокрема, і фахівці Філії «Калуське лісове господарство» ДП «Ліси України» і Дністровського БУВР.

Інші новини