Традиційно в кінці літа виникає питання, як вибрати спілий кавун? Якщо вживати цю ягоду в міру, то вона вважається дуже корисна, але де кому вона може і серйозно нашкодити здоров'ю.
Чим корисний кавун?
Кавун більш, ніж на 90% складається з води, тому вважається хорошим сечогінним засобом. Також містить: вітамін С (15% від добової норми людини), вітаміни А, В3, фолієву кислоту, кальцій, магній, калій, фосфор та інші.
Як і будь - який інший продукт червоного кольору, містить лікопін, концентрація якого в два рази вище, ніж в томатах. Але у кавуні, на відміну від помідорів, міститься така ж форма лікопену, як у нашій плазмі крові. Це антиоксидант, має протизапальні властивості, зменшує тромбоутворення, допомагає при хворобах серцево - судинної системи та при очних захворюваннях і корисний для профілактики онкології.
Цитрулін - речовина, яка міститься в кавунових шкірках, сприяє розширенню судин і налагоджує обмінні процеси в клітинах, а також виводить із організму токсини. Кавун - хороший засіб для детоксу, він допомагає боротися з запорами і прискорює обмін речовин.
Щоденне споживання кавуна потрібне людям з атеросклерозом, жінкам у менопаузі та людям з гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров'я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів.
Водночас надмірне їх споживання користі не приносить.
Яка шкода від кавуна й кому він протипоказаний?
Незважаючи на те, що ягода майже повністю складається з води, в ній дуже багато цукру. В 100 грамах кавуна може міститися 1 - 2 чайні ложки цукру. Цей момент пояснює, чому кавун сечогінний: після того, як в кров надходить велика кількість цукру, нирки отримують "сигнал" про те, що його потрібно вивести. Вимивається не тільки та рідина, що надійшла разом з кавуном, але і вся інша, що загрожує зневодненням. Високий рівень цукру в крові викликає бажання їсти кавун більше і більше, а нерозтрачений цукор стає причиною зайвих кілограм.
Норма споживання кавуна для здорової людини 200 - 300 грам в день. Людям з цукровим діабетом варто ставитися до цього продукту обережно, як і тим, хто має каміння в нирках. Те ж саме стосується і тих, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту або кишківника.
Ранні кавуни найчастіше вирощують в теплицях, тому використовують для них більше добрив і пестицидів, а, значить, і більше нітратів. Допустимий рівень нітратів - 60 мг на 1 кг ваги. Якщо цей рівень вищий - кавун їсти не можна. Щоб не отруїтися, купуючи їх, поцікавтеся у реалізаторів про наявність супровідних документів з результатами лабораторних досліджень на вміст нітратів та пестицидів.
Особливо обережно слід використовувати баштанні культури в раціоні вагітних і жінок, які годують, а також дітей, оскільки їхній організм дуже вразливий до нітратів. Нормою вживання кавуна для дітей є 100 - 250 грамів на день. А дітям до року їх вживати не рекомендовано.
Щоб кавуни були безпечними і приносили користь дотримуйтесь певних рекомендацій:
- Не купуйте їх на стихійних ринках через невизначеність вмісту нітратів та біля автодоріг, автомагістралей через здатність плодів за лічені години накопичити велику кількість свинцю.
- Не купуйте розрізані кавуни через високий ризик бактеріального забруднення. Якщо половинки накриті плівкою, то маєте всі шанси отруїтися ще й нітратами, оскільки під дією сонця утворюється парниковий ефект під плівкою, внаслідок чого рівень отруйних речовин різко підвищується.
- Не варто купувати кавуни якщо на них прим’ятості чи тріщини, оскільки в солодких плодах мікроорганізми розмножуються дуже швидко.
- Перед споживанням плоди обов’язково треба помити з милом під проточною водою, щоб прибрати залишки добрив і бактерій з грунту. Розрізаний кавун зберігайте тільки в холодильнику і не більше чотирьох днів. Нерозрізаний плід може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох тижнів.
- Коли вживаєте кавун, то залишайте декілька сантиметрів м’якоті до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.
- Вживати їх найкраще за дві години до основного прийому їжі або через дві години після нього.
Лікар із загальної гігієни Калуського РВ
ДУ «Івано–Франківський ОЦКПХ МОЗ» Марія ЖЕКАЛО