22o

Кавуни: користь і небезпека!

  • 2024.07.26 13:25
    • Громада
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 31

Традиційно в кінці літа виникає питання, як вибрати спілий кавун? Якщо вживати цю ягоду в міру, то вона вважається дуже корисна, але де кому вона може і серйозно нашкодити здоров'ю.

Чим корисний кавун?

Кавун більш, ніж на 90% складається з води, тому вважається хорошим сечогінним засобом. Також містить: вітамін С (15% від добової норми людини), вітаміни А, В3, фолієву кислоту, кальцій, магній, калій, фосфор та інші.

Як і будь - який інший продукт червоного кольору, містить лікопін, концентрація якого в два рази вище, ніж в томатах. Але у кавуні, на відміну від помідорів, міститься така ж форма лікопену, як у нашій плазмі крові. Це антиоксидант, має протизапальні властивості, зменшує тромбоутворення,  допомагає при хворобах серцево - судинної системи та при очних захворюваннях і корисний для профілактики онкології.

Цитрулін - речовина, яка міститься в кавунових шкірках, сприяє розширенню судин і налагоджує обмінні процеси в клітинах, а також виводить із організму токсини. Кавун - хороший засіб для детоксу, він допомагає боротися з запорами і прискорює обмін речовин.

Щоденне споживання кавуна потрібне людям з атеросклерозом, жінкам у менопаузі та людям з гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров'я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів.

Водночас надмірне їх споживання користі не приносить.

Яка шкода від кавуна й кому він протипоказаний?

Незважаючи на те, що ягода майже повністю складається з води, в ній дуже багато цукру. В 100 грамах кавуна може міститися 1 - 2 чайні ложки цукру. Цей момент пояснює, чому кавун сечогінний: після того, як в кров надходить велика кількість цукру, нирки отримують "сигнал" про те, що його потрібно вивести. Вимивається не тільки та рідина, що надійшла разом з кавуном, але і вся інша, що загрожує зневодненням. Високий рівень цукру в крові викликає бажання їсти кавун більше і більше, а нерозтрачений цукор стає причиною зайвих кілограм.

Норма споживання кавуна для здорової людини 200 - 300 грам в день. Людям з цукровим діабетом варто ставитися до цього продукту обережно, як і тим, хто має каміння в нирках. Те ж саме стосується і тих, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту або кишківника.

Ранні кавуни найчастіше вирощують в теплицях, тому використовують для них більше добрив і пестицидів, а, значить, і більше нітратів. Допустимий рівень нітратів - 60 мг на 1 кг ваги. Якщо цей рівень вищий - кавун їсти не можна. Щоб не отруїтися, купуючи їх, поцікавтеся у реалізаторів про наявність супровідних документів з результатами лабораторних досліджень на вміст нітратів та пестицидів.

Особливо обережно слід використовувати баштанні культури в раціоні вагітних і жінок, які годують, а також дітей, оскільки їхній організм дуже вразливий до нітратів. Нормою вживання кавуна для дітей є 100 - 250 грамів на день. А дітям до року їх вживати не рекомендовано.

Щоб кавуни були безпечними і приносили користь дотримуйтесь певних рекомендацій:

  1. Не купуйте їх на стихійних ринках через невизначеність вмісту нітратів та біля автодоріг, автомагістралей через здатність плодів за лічені години накопичити велику кількість свинцю.
  2. Не купуйте розрізані кавуни через високий ризик бактеріального забруднення. Якщо половинки накриті плівкою, то маєте всі шанси отруїтися ще й нітратами, оскільки під дією сонця утворюється парниковий ефект під плівкою, внаслідок чого рівень отруйних речовин різко підвищується.
  3. Не варто купувати кавуни якщо на них прим’ятості чи тріщини, оскільки в солодких плодах мікроорганізми розмножуються дуже швидко.
  4. Перед споживанням плоди обо­в’язково треба помити з милом під проточною водою, щоб прибрати залишки добрив і бактерій з грунту. Розрізаний кавун зберігайте тільки в холодильнику і не більше чотирьох днів. Нерозрізаний плід може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох тижнів.
  5. Коли вживаєте кавун, то залишайте декілька сантиметрів м’якоті до шкір­ки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.
  6. Вживати їх найкраще за дві години до основного прийому їжі або через дві години після нього.

 

Лікар із загальної гігієни Калуського РВ

ДУ «Івано–Франківський ОЦКПХ МОЗ»                                       Марія ЖЕКАЛО

Інші новини