4o

Калуська «Легенда» на Тарасовій горі у Каневі!

  • 2023.08.18 17:39
    • Громада
    • Культура
  • 182

 Напередодні Дня Незалежності України, в часі, коли ворожа російська орда знову веде свої окупаційні дії на нашій Богом даній землі, особливо важливо пам’ятати свою історію, згадувати борців за волю України, тих, хто бореться з ворогом зараз і тих, хто починав цю боротьбу!

   Під українським небом, на схилах Дніпра у Каневі сьогодні зустрілися дві громади: Калуська та Канівська. Актори НТ «Легенда» КЗ ПК «Юність» завітали на це значуще місце з виставою про нашого краянина Олексу Гірника - «Вогонь безсмертя», реж. Леся Піцик. Героїчна історія подвигу Олекси Гірника, який свого часу з любові до України та гніву до її гнобителів, в знак протесту радянському режиму вчинив акт самоспалення на Чернечій горі, поруч з могилою Т.Г. Шевченка. 

   Пізнавальною була зустріч із Олександром Гнучим поруч з пам’ятним знаком О. Гірнику, який розміщений там, де Олександр Миколайович першим знайшов обгоріле тіло калушанина Гірника. Олександр Гнучий і підібрав перших 6 листівок Олекси, які зберіг і до цього часу. Копію однієї з листівок він передав режисерці Лесі Піцик. Відрадно, що такі значущі історичні цінності збереглися й до нашого часу. Символічно й те, що разом з акторами Канів відвідали син Героя, Євген Гірник, матері та дружини наших Захисників, які загинули в бою за Україну, а також ветерани війни. Мати полеглого Героя Володимира Кушлика процитувала Степана Бандеру: «І прийде час, коли один вигукне Слава Україні, а тисячі відповідатимуть Героям Слава!».

  Напевно зараз саме той час – славити Героїв, говорити про них, згадувати подвиги пращурів, допомагати воїнам-сучасникам, підтримувати їх усіма силами. Канівській громаді щира подяка від Калуської за теплу зустріч та співпрацю на мистецький ниві! Пам’ятаємо свою історію – творимо нову!

Інші новини