5o

Калуське море чи шламонакопичувач?

  • 2022.07.04 16:41
    • Житлово - комунальне господарство
    • Туризм
  • 1065

   Власне це питання активно обговорювалося минулими днями в соцільних мережах. Причиною актуалізації теми солених водойм, що знаходяться на території промислової зони нашого міста стали інформаційні щити, один з яких вказує напрямок до шламонакопичувача під назвою «Сенівське озеро», а інший, який встановлений вже безпосередньо на березі водойми, містить інформацію про склад води та її корисні властивості.

   Як зазвичай – через відсутність інформації це питання обростає всілякими домислами і припущеннями. Тому й вважаємо за необхідне спробувати віднайти джерело інформаційного приводу та поділитися інформацією з нашими мешканцями.
Хто встановив ці таблички, і з якою метою – наразі ця інформація для виконавчого комітету міської ради невідома.

   В першу чергу за розясненнями ми звернулися до керівництва ТОВ "Оріана-Еко", оскільки ця компанія є користувачем землі, на якій розташований цей цікавий об’єкт.
   Ось про що ми довідались:
1. Водойма, яку невідомі назвали «Сенівським озером», до цього часу як об’єкт не облікована і в товаристві на балансі не стоїть, хоча розміщена на земельній ділянці, яку вони орендують у АТ «Оріана».
2. Технічна назва водойми – шламонакопичувач (в 90-х роках концерн «Оріана» використовував цю водойму для скиду соляних розсолів).
3. Оскільки сьогодні ТОВ "Оріана-Еко" перебуває в судових тяжбах з господарських питань, то питаннями згаданої водойми не займаються. Відповідно – їм не відомо, хто є ініціатором встановлення інформаційних щитів. До них з цим питанням точно ніхто не звертався.

   Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Калуської міської ради Іван Дембич також прокоментував цей випадок. Зі слів Івана Івановича — інформаційні щити грунтовно закріпили з допомогою бетону. Хто це зробив — невідомо, оскільки до управління, яке, зокрема, відповідальне за екологічний напрямок в громаді, ніхто за порадою (чи консультацією) з приводу безпечності водойми теж не звертався.

   А Тетяна Кригануца – директорка КП «Міський інформаційний центр», в свою чергу пояснила, що клопотань щодо дозволу на розміщення вже згаданих конструкцій теж не надходило. Але й встановлення такого роду інформаційних щитів – не компетенція міської ради чи виконкому, оскільки це не комерційна реклама.

   І тепер найцікавіше. Поки ми з‘ясовували всі ці питання – зголосився й безпосередній учасник встановлення таких таємничих щитів. Це відомий вже багатьом активіст нашої громади Валерій Паньків. Власне він зі своїми однодумцями задумали таким чином привернути увагу до цього, на їхню думку і переконання, унікального озера. Валерій каже, що вже 14 років поспіль разом з небайдужими людьми прибирають навколо водойми, окультурюють береги. На жаль, цього ніхто особливо й не помічав. Встановлені інформаційні щити мали б заохотити людей користуватися озером для відпочинку і оздоровлення. Валерій Паньків стверджує також, що за хімічним складом, про що й написано на одному зі щитів, вода є корисною для профілактики багатьох захворювань. При цьому все ж радить консультуватися з лікарем, бо фахівці стверджують, що сеанс занурення в озеро не має перевищувати 20 хв. У кожному випадку має бути індивідуальний підхід.
Ще Валерій Паньків запевнив, що ніяких комерційних планів у громадських активістів нема й не могло бути. Але хотілося б їм, щоб власне і тут відбувався розвиток задля громади.

Ось така історія. А висновки хай кожен зробить сам. І купатися чи не купатися в озері – теж приватна справа.

Інші новини