Одним з дуже важливих завдань, яке стоїть перед тиловими громадами, є створення умов для переміщення бізнесу (релокації) з територій, які охоплені війною. Ці питання для керівництва Калуської міської територіальної громади стали пріоритетними. Адже крім гуманітарного аспекту, який полягає в прихистку людей, є ще стратегічний – зміцнення економічних позицій.

Усе починалося з того, як буквально в перший місяць російської агресії на всіх офіційних електронних ресурсах Калуської міської ради з’явилися запрошення для промисловців і підприємців до переселення виробничих потужностей з окупованих територій. Калуська громада пропонувала конкретні виробничі площі, земельні ділянки, можливості для поселення людей, консультаційний супровід – словом, комплекс послуг для створення якнайкращих умов для порятунку й збереження бізнесу.

Результати такої підготовчої роботи не забарились – уже в квітні минулого року в Калуші перше релоковане підприємство «ТОВ «ХАРКІВСЬКА ЗОВНІШНЬОТОРГІВЕЛЬНА ФІРМА «МОТОРІМПЕКС» (директор – Артем Нескорожений) перевезло своє обладнання, змонтувало і взялося до роботи. Відтоді це підприємство успішно працює (виробляють гідравлічні комплектуючі для агропромислової техніки), поступово нарощуючи свої потужності.

ТОВ «ХАРКІВСЬКА ЗОВНІШНЬОТОРГІВЕЛЬНА ФІРМА «МОТОРІМПЕКС».

ТОВ «ХАРКІВСЬКА ЗОВНІШНЬОТОРГІВЕЛЬНА ФІРМА «МОТОРІМПЕКС».

Перший успішний досвід релокації в Калуську громаду став добрим прикладом для багатьох підприємств. На цьому часто наголошують й їхні керівники. В результаті на сьогодні в Калуській територіальній громаді вже є понад 20 релокованих різнопланових підприємств (в області – близько 70). З різних міст України у Калуш переселилися ТОВ «МКМ НАЙНЕКС», Державна установа «Державний науково-дослідний і проєктний інститут основної хімії», ТОВ «К.ТЕКС», ТОВ «Виробниче підприємство «Моторімпекс», ТОВ «Агропродукт», ТОВ «ІМПЕРАТИВ ЮА», ДОЧІРНЄ ПІДПРИЄМСТВО «ЛЕО ТРЕЙД» ТзОВ «КОНДИТЕРСЬКА ФАБРИКА «СХІДНІ ЛАСОЩІ», ТОВ «ПРОФІ ТРЕЙД ЮА», ПП «ВИРОБНИЧО-ГОСПОДАРСЬКА ФІРМА «ДОН», НПП «Сузір’я», ТзОВ «Зміївська паперова фабрика», ТОВ «ОЛВУД», ТОВ «Компанія «ЛБП», ТОВ «Склопром», ТзОВ «ЛОЗІВСЬКИЙ КОВАЛЬСЬКО-МЕХАНІЧНИЙ ЗАВОД», ТОВ «АКВАІЗОЛ», ВДМ «Ресурс», ТОВ «ЮТЕРМ УКРАЇНА», ТОВ «ПОЛІСТІЛ», ПП «Група компаній «Торгсервіс», ТОВ «Ньютон Промсервіс», ТОВ «ВИДАВНИЧИЙ ДІМ «ВЕСНА».

ТОВ «ОЛВУД».

ТОВ «ОЛВУД».
НПП «Сузір’я».
НПП «Сузір’я».
ТОВ
ТОВ "ІМПЕРАТИВ ЮА".

У переліку релокованих є також заклади роздрібної торгівлі, ресторанного господарства та приватний дитячий садок.

Схоже, що зупинятися на досягнутому щодо релокації в Калуській громаді не планують – міська влада шукає нові форми роботи у цій царині, зокрема в налагодженні співпраці з Івано-Франківською торгово-промисловою палатою, Жіночою діловою палатою за підтримки ПРООН. Власне з їхньої ініціативи восени минулого року в Калуші відбувся форум «Прикарпаття – регіон для релокації». І цей захід, який об’єднав зусилля місцевої влади, науковців та практиків, став ще одним потужним каталізатором для нових проєктів з мотивації переселення бізнесу з окупованих територій.

Слід зазначити, що місто має значні площі промислових земель, у ньому діє приватний індустріальний парк «Kalush industrial HUB», який відібрано для трансформації в екоіндустріальний парк. Індустріальний парк уже надав свої площі релокованому бізнесу, а евакуйоване із зони бойових дій обладнання тут зберігають безоплатно.

Крім того, Калуська міська рада працює над створенням ще одного індустріального парку – «Галіція», який буде розташовано у промзоні на площі близько 20 га.

Секретом свого успіху в створенні сприятливих умов для розвитку бізнесу в місті вважають прозорість та відкритість місцевої влади, системну роботу в трикутнику «влада – бізнес – громадськість», обізнаність влади з потребами бізнесу, готовність спільно працювати на результат.

Міський голова Андрій Найда в коментарі газеті «Галичина» зазначив: «Калуська громада визнана однією з найактивніших громад в Україні, яка вже сьогодні формує й реалізовує плани дорожньої карти відновлення України, що була окреслена Міжнародною конференцією в Лугано (Швейцарія). Це відзначали на регіональному форумі в Івано-Франківську (https://fb.watch/k2l2d5Np58/), де я мав честь ділитися досвідом нашої громади, зокрема й тим, що стосується релокації бізнесу. Вважаю, що передумовою нашої успішності тут була злагоджена й продумана робота громади, яка прийняла близько 14 тисяч вимушених переселенців. І ми зобов’язані були стратегічно дивитись на долю цих людей у майбутньому – де їм жити, де працювати. Відтак – активно облаштовували прихистки та займалися релокацією бізнесу.

Я задоволений, що бізнес обирає саме нашу громаду, бо це для нас новий досвід, нові робочі місця, і загалом – розвиток. Тому Калуська міська рада й надалі запрошує до співпраці всіх зацікавлених суб’єктів господарської діяльності для започаткування та масштабування бізнесу у нашій громаді! Допоможемо підібрати необхідні виробничі, складські, адміністративні приміщення, а також надамо перелік вільних земельних ділянок промислового призначення. Сприятимемо у підключенні до мереж інженерно-технічної інфраструктури та в інших організаційних питаннях.

Якщо когось цікавить релокація у нашу громаду – телефонуйте на номери: 0380509945361, 0380681095850 або надсилайте пропозиції на invest_kalush@ukr.net http://investkalush.if.ua. Будемо раді співпраці з вами!»

Наталія ТАБАЧУК. Начальник відділу координації роботи зі старостинськими округами, закупівель та комунікацій Калуської міської ради.