1o

Калуш знову в проєкті «Міста і громади вільні від домашнього насильства»

  • 2022.08.05 15:38
    • Громада
  • 239

20 червня цього року Україна прийняла Закон «Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами». Ратифікація є формою вираження згоди на обов’язковість Стамбульської конвенції шляхом затвердження її вищим органом державної влади.

Під час ратифікації Україна зробила декілька заяв та застережень. Для нас, одне з найважливіших є те, що застосовуватиметься Конвенція відповідно до цінностей, принципів і норм, визначених Конституцією України, зокрема щодо захисту прав людини та основних свобод, рівності прав та можливостей жінок і чоловіків, гендерної ідентичності, формування відповідального материнства та батьківства, підтримки сім’ї та охорони дитинства.

Внаслідок збройної агресії РФ в період війни ця тема є особливо актуальною, адже від психологічного насильства потерпають всі, а факти фізичного, сексуального та економічного насильства матимуть належні правові наслідки. Тяжкі тілесні ушкодження або порушення здоров’я будуть мати, згідно приведення у відповідність національного законодавства, належну державну компенсацію. Документ матиме значення, коли буде в дії.

Ми стали на ще один щабель вище на шляху до нульової толерантності щодо проблем домашнього насильства. Калуський міський центр соціальних служб надає послуги соціально-психологічної підтримки постраждалим від домашнього насильства. Нам важливо поступово долати в собі відчуття сорому та провини заради власної безпеки та безпеки наших дітей. Людина може знецінювати власний негативний досвід, але можливість трансформувати його для підняття самооцінки постраждалої та налагодження повноцінного життя, є можливістю та завданням, яке ставлять перед собою фахівці загальних та спеціалізованих служб підтримки постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Інші новини