25o

Йодована сіль. Вживаємо з користю

  • 2023.01.20 13:54
    • Охорона здоров'я
  • 656

Йодована сіль – продукт для всіх давно відомий. Широке застосування  йодованої солі було зумовлено вивченням такого явища як йододефіцит у населення в різних країнах світу. В нашій країні також через недостатній вміст йоду в ґрунтах  у регіонах  віддалених від моря, гористих місцевостях, у низці прибережних регіонів тощо, мільйони українців щодня відчувають наслідки йододефіциту.

    Нестача йоду вкрай небезпечна для організму людини і впливає на всі органи. Цей мікроелемент потрібен для нормальної роботи щитовидної залози, нирок, серця, оранів травлення та правильного розумового і психічного розвитку. При недостатньому вживанні йоду жінкою під час вагітності у дитини може розвинутися розумова відсталість.

Тому щоб уникнути йододефіциту, до щоденного раціону слід включити такі продукти:  білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.), різні морепродукти, рибячий жир, морську капусту, овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу та ін.), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа), волоські горіхи, молоко, яловичину, яйця. Але все ж таки найпростішою профілактикою дефіциту йоду в організмі є споживання йодованої солі. Отож для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану.

   Існує лише одне суворе протипоказання до вживання йодованої солі - це період після хірургічного лікування раку щитовидної залози. В інших випадках йодована сіль не зашкодить, так як створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки 95–98% йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею, а 2–5% — через кишківник.

   Вживати йодовану сіль потрібно в такій самій кількості, як і звичайну. Але йод легко випаровується, тому йодована сіль вимагає уважного використання, а саме:

  • термін придатності такої солі, зазвичай, не перевищує трьох місяців і в простроченому продукті йоду вже немає.
  • йодована сіль повинна бути запакована в непрозорий поліетиленовий пакет або фольгу й зберігати її треба в щільно закритій посудині.
  • солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод швидко випаровується. Або ж слід готувати їжу недосоленою, а вже потім досолювати у тарілці за смаком.

Дотримуючись таких простих правил  ваша їжа буде не тільки смачна, але і корисна.

 Отож бережіть своє здоров`я і здійснюйте профілактику завчасно!

Калуський РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ Міністерства охорони здоров'я України"                                                                                    

Інші новини