Йод — це мікроелемент, найголовніша роль якого, утворення гормонів щитоподібної залози. Також йод бере участь в регуляції енергетичного обміну, швидкості біохімічних реакцій; обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну, метаболізму ряду вітамінів, процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток. Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності у дітей та дорослих, порушення обміну речовин. Цей мікроелемент необхідний людині протягом усього життя.
Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. У зоні найбільшого ризику — Західна Україна та Чернігівська область, де споживання йоду найменше. У південних та східних областях нашої країни дефіцит йоду виражений не так сильно.
Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду в 1 000 мкг (1 мг) на добу.
За все життя людина споживає близько 3–5 г йоду — приблизно одну чайну ложку. При чому, створити надлишок йоду в організмі досить складно, оскільки велика частина йоду, що надходить в організм, виводиться із сечею та через кишківник.
Симптоми і наслідки нестачі йоду в організмі:
- задишка, нестача повітря (особливо в положенні лежачи),
- утруднення ковтання та дихання,
- втома;
- сухість шкіри;
- забудькуватість і пригнічений настрій;
- закрепи;
- опухле обличчя;
- слабкість;
- підвищений рівень холестерину в крові;
- біль або скутість у м'язах чи суглобах;
- уповільнений пульс;
- випадіння волосся;
- депресія;
- збільшення щитовидної залози (зоб);
- затримка росту у дітей;
- затримка інтелектуального розвитку у дітей;
- зниження розумової активності у дорослих;
- порушення обмінних процесів;
- загроза переривання вагітності (навіть незначний дефіцит йоду у жінок під час вагітності спричиняє освітні та когнітивні порушення у дітей в майбутньому);
- неонатальний гіпотиреоз;
- рак щитовидної залози.
Скільки потрібно йоду, щоб бути здоровим?
Добова потреба в йоді залежить від віку.
Для дітей:
- 0–6 років — 90 мкг;
- 6–12 років — 120 мкг.
Для дорослих чоловіків та жінок — 150 мкг;
Для жінок під час вагітності та у період лактації — 200 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама).
Нажаль більшість мешканців України щодня споживає лише 40–80 мкг йоду на добу!
Профілактика йододефіциту:
Для профілактики йододефіциту достатньо регулярно споживати продукти, збагачені йодом. На першому місці – йодована сіль, якої достатньо всього 5-6 грамів на добу. Але варто пам’ятати, що цей мікроелемент легко випаровується, тому важливо, щоб йодована сіль була запакована в непрозорий пакет або фольгу, а зберігати її треба в щільно закритій посудині. Та найголовніше – солити їжу потрібно після її приготування, тому що при високій температурі йод випаровується.
Серед інших продуктів харчування на йод багаті: морепродукти (мідії, кальмари, креветки), біла риба (минтай, тріска, хек), морська капуста, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат); фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, хурма), курячі яйця, молоко, яловичина, волоські горіхи та ін.
Бережіть себе і будьте здорові!
Калуський районний відділ
ДУ «Івано-Франківського ОЦКПХ МОЗ»