18o

Навесні найбільший ризик заразитися ієрсиніозом!

  • 2025.03.05 15:14
    • Громада
    • Охорона здоров'я
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 35

 Ієрсиніоз – це гостре інфекційне зооантропонозне (спільне для людини і тварин) захворювання, яке спричинює ієрсинія ентероколітіка з роду Єрсинія та характеризується симптомами інтоксикації, ураженням багатьох органів та систем організму, тяжким перебігом. До хвороб, які спричинюють інші види ієрсиній, відносять чуму і псевдотуберкульоз. Перші захворювання людей, які були зумовлені ієрсинія ентероколітіка зареєстровані в 1962-1966р.р. у Франції, Бельгії, Чехословаччині, Швеції. 

Актуальність

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я поширеність ієрсиніозу має глобальний характер. Фіксується у вигляді спалахів та спорадичних випадків. Його реєструють у понад 30 країнах світу, частіше – із прохолодним кліматом. Найбільш часто захворювання зустрічається в країнах Північної та ЗахідноЇ Європи, у Великій Британії, Японії, США, Канаді. В Україні реєструються спорадичні випадки. За офіційними даними МОЗ України, захворюваність на кишковий ієрсиніоз коливається в межах 0,56-0,24 на 100 тисяч населення, щорічно виявляють 107-192 хворих. За 2024 рік було зафіксовано 87 випадків проти 108 у 2023 році. Через особливість «маскуватися» під інші хвороби цю хворобу з групи кишкових інфекцій діагностують лише у третині випадків. Однак хворих на цю кишкову інфекцію значно більше. 

В Калуському районі захворювання реєструвались у 2008р. – 2 випадки, хворіли дорослі віком 21 і 55 років; 2011р. – 1 випадок, хворіла особа віком 25 років. Останній випадок захворювання зафіксовано в 2017 році у дитини віком 11 років.  

Основний резервуар бактерії в природі – грунт, вторинний резервуар - синантропні мишовидні гризуни (гризуни, що живуть в населених пунктах, в житлах людини, в будівлях господарського призначення – сірий, чорний щурі, хатні миші). Джерелом інфекції можуть бути домашні тварини (корови, кози, вівці. свині, собаки, коти, кролики), хвора людина та здоровий бактеріоносій. Механізм передачі - фекально-оральний, водний, контактно-побутовий. Потрапити в організм людини бактерія може через вживання забруднених збудниками продуктів (овочі, фрукти, молоко, м’ясо тощо), які не пройшли термічної обробки, особливо після тривалого зберігання в холодильнику чи підвалі, рідше – води.

 Ієрсинії не переносять тепла: нагрівання до 60°C вбиває їх вже через півхвилини. Проте, бактерія витримує холод і багаторазове заморожування та розмерзання. Температура 4-8°C є сприятливою для розмноження бактерії. Ієрсинії можуть «проживати» на свіжих овочах (капуста, морква, буряк. цибуля, яблука зелень. тощо) в умовах овочесховища та холодильника.

Сприйнятливість висока. До груп ризику відносять осіб, які працюють у тваринництві, птахівництві та на харчоблоках. Випадки захворюваності реєструються впродовж усього року, але збільшення захворюваності (спалахи) відмічають з жовтня по травень.   

        Інкубаційний період – від 1-2 до 18 діб, частіше 2-3 доби. Захворюванню притаманні гострий початок, почервоніння обличчя, шиї, кистей, інтоксикація, висип на тілі – так звані симптоми «рукавичок», «шкарпеток», малиновий язик, ураження шлунково –кишкового тракту і суглобів, нежить, біль у горлі, збільшення печінки і лімфатичних вузлів. Вже у перші години температура підвищується до 38,5 – 39,5°C. Температура при ієрсиніозі може тривати понад тиждень. Можливий хвилеподібний перебіг. 

Відомо, що навесні, з метою боротьби з авітамінозом, батьки намагаються частіше годувати дітей корисними салатами з моркви, капусти, яблук. А звідки з’являються овочі та фрукти на прилавках? З підвалів та овочесховищ, де за зиму встигають досхочу побігати миші. Вони власне і забруднюють овочі збудниками хвороби.

У чому небезпека ієрсиніозу?

Ієрсиніоз здатний імітувати інші патології. Хвороба часто перебігає , «маскуючись» під різні захворювання: ГРВІ, кишкової інфекції, апендициту, гепатиту, ревматизму. Ієрсиніоз найбільш небезпечний для дітей. Наслідки цієї кишкової інфекції можуть бути доволі серйозними, особливо якщо не лікувати. У половині випадків ревматоїдний артрит міг бути спровокований раніше перенесеним ієрсиніозом. Ієрсиніоз може бути пусковим механізмом для розвитку важких патологій, а також ускладнити хронічні хвороби.

Які види діагностики?

Ієрсиніоз чудово маскується під різні хвороби. Тож лікареві часом важко зорієнтуватися, щоб за клінічними ознаками встановити правильний діагноз. Однак настороженість до підступного ієрсиніозу має бути. Допоможуть лабораторні дослідження. Щоб встановити ієрсиніоз важливо пройти лабораторнне обстеження до початку лікування.

1. Бактеріологічний метод: збудник виявляють у випорожненнях, сечі, крові перед лікуванням.

2. Серологічний метод: виявляють антитіла у крові хворої людини.

За появи симптомів захворювання своєчасно звертайтесь за медичною допомогою.

        Саме на весні найбільший ризик заразитися ієрсиніозом!

Низька температура, висока вологість - ідеальні умови для розмноження мікроорганізмів. На думку вчених вже до квітня в овочесховищах збудник ієрсиніозу виявляється в третині проб моркви, цибулі, капусти та інших овочів і фруктів. Зберігаючи погано очищені . забруднені овочі в холодильнику господині створюють максимально сприятливі умови для розмноження ієрсиній. Крім того, причиною захворювання можуть стати цукор, пряники, печиво, сухарі, сир, інші продукти, якщо вони зберігалися на складі у відкритому вигляді.

Тому майте на увазі – безпечніше купувати всі продукти не розсипом на вагу, а у фабричних упаковках. Захворювання можна уникнути, якщо дотримуватися елементарних правил гігієни - ретельно очищати та мити овочі, фрукти, холодильник; попереджувати розмноження гризунів у підвалах та овочесховищах!

            Специфічна профілактика захворювання не розроблена.

 Неспецифічна профілактика ієрсиніозу полягає у дотриманні правил зберігання продуктів, технології приготування та реалізації їжі. Салати і вінегрети необхідно готувати безпосередньо перед їх реалізацією. 

Продукти, на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати, а в разі необхідності – обов’язково піддати термічній обробці. У підвалах та коморах зберігати харчові продукти, а також овочі на полицях у закритій тарі.

 Забезпечити суворе дотримання санітарних правил як на особистих кухнях, так і на підприємствах громадського харчування, відповідність технологій приготування і термінів зберігання харчових продуктів, особливо свіжих овочів і фруктів. 

 Для уникнення захворювання рекомендуємо вживати лише термічно оброблену їжу та кип’ячену чи бутильовану воду в заводській упаковці, дотримуватись правил особистої гігієни. особливо при догляді за тваринами.

        Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних і близьких!

Лікар-епідеміолог Калуського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Мирослава ГУМЕНЯК

Інші новини