20o

Ієрсиніоз - хвороба з холодильника

  • 2023.02.17 14:48
    • Новини
  • 329

Ієрсиніоз кишковий  - гостре інфекційне захворювання, яке спричинює бактерія Ієрсинія ентероколітіка з роду Ієрсинія та характеризується симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, печінки, суглобів, інших органів та систем. До хвороб, які спричинюють інші види ієрсиній, відносять чуму і псевдотуберкульоз. Випадки кишкового ієрсиніозу востаннє в нашому регіоні реєструвались в 2008 році (2 випадки) та 2017 році (1 випадок), псевдотуберкульозу в 2015 році (1 випадок).

   Ієсинії не виносять тепла: нагрівання до 60 градусів вбиває їх вже через півхвилини. Проте бактерія витримує холод і багаторазове замороження та розмерзання. Температура 4-8 градусів є сприятливою для розмноження бактерії  ієрсинії, у воді при температурі  18-20 градусів виживає більше 40 днів, якщо температура знижується до 4 градусів живе 250 днів, у фекаліях при кімнатній температурі – 7 днів.

   Ієрсинії можуть «проживати» в харчових продуктах (молоко, хліб)¸на свіжих овочах (капуста, морква, яблука) в умовах овочесховища та холодильника.

   Джерелом інфекції  можуть бути корови, кози, вівці і ,особливо, свині, хвора людина та здоровий бактеріоносій. Найбільшу небезпеку, як джерела інфекції, становлять мишовидні гризуни, які заселяють овочесховища, магазини, підприємства харчової промисловості.  Забруднені  їх виділеннями харчові продукти (овочі, молоко і інші), а також вода можуть служити факторами зараження людей.

  Існують три шляхи передачі інфекції людині: харчовий, водний, контактно-побутовий.

   Найчастіше зараження відбувається при вживанні овочевих блюд, в які входять інфіковані овочі, що не пройшли термічної обробки (салати, вінегрети), особливо якщо вони готуються напередодні і до вживання зберігаються в холодильнику.

   Захворювання частіше реєструється в зимово-весняний період. Однак можливі зараження і в інший період року через продукти, які зберігалися в холодильниках. Захворювання кишковим ієсиніозом можуть виникати при вживанні м’ясних і молочних продуктів в різні періоди року. Поява епідемічних спалахів як правило пов’язана з вживанням овочів після тривалого зимового зберігання.

  Найбільш сприятливим  до ієрсиніозів є діти від 3 до 7 років, однак захворювання зустрічається і серед школярів та дорослого населення.

   Інкубаційний період 1-3 дні. Захворювання починається гостро. Вже в перші години температура підвищується до 38,5-39.5 градусів С. Спостерігається головний біль, запаморочення, озноб. Характерні загальна слабкість, м’язовий біль. У багатьох хворих -  напади різкого болю у животі без чіткої локалізації, рідше – у ділянці пупка,  правій здухвинній ділянці. Часто нудота, блювання, поява частих рідких випорожнень. У випадках ураження апендиксу – сильний біль при пальпації живота у правій здухвинній ділянці, позитивні симптоми подразнення очеревини.  У перші 3-4 дні хвороби можлива поява різноманітного висипу – характерні так звані симптоми «рукавичок», «шкарпеток», малиновий язик, а також збільшення периферичних лімфатичних вузлів.

   Для попередження захворювань важливе дотримання правил зберігання овочів, захист їх від мишовидних гризунів, приготування салатів і вінегретів безпосередньо перед їх реалізацією, що дозволить  попередити захворювання ієрсиніозами.           

       

Калуський районний відділ

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Інші новини