9 квітня у Краєзнавчому музеї Калушини КЗ «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» відбулася лекція на тему «З історії пивоваріння у Калуші», присвячена 460-річчю Калуської броварні.
Із вступним словом виступив директор КЗ «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» Олег Відливаний, який вказав на актуальність дослідження історії промисловості Калуша, досягнення науковців закладу й перспективи подальших досліджень.
Лектор – Іван Тимів, історик, провідний науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини КЗ «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради», член Національної спілки краєзнавців України здійснив історичний екскурс пивововаріння у Калуші.
Дослідник схарактеризував найдавніші джерела з історії бровару, вказав відсутність точної дати початку пивоварного промислу, адже пивовари на власний розсуд встановлювали роки заснування, вказуючи на етикетках 1665, 1570, 1949 – як дати заснування бровару. Хоча найближчими могли б бути дати – 1550 р., на жаль ця дата не підтверджена покликаннями на документи, і 1556 р. Остання фіксується у джерелах, але, чомусь, залишена поза увагою виробників. Звісно, що потрібно дошукуватися джерел найдавнішої згадки. Проте сьогодні усталилася дата 1565 р., котра науково обґрунтована і підтверджена, хоча це не перша згадка. Далі історик схарактеризував доступні джерела з історії пивоваріння, історію бровара як промислового підприємства, заснованого у 1870 р., власниками якого були підприємці Шпіндель, Мільнштейн і Вайсман, висвітлив маркетингову діяльність «Бровару парового в Калуші», об’єми виробництва, напрямки експорту пива тощо.
У другій частині лекції охарактеризовано діяльність підприємства в радянський період 1944–1991 рр., вказано на численні технічні і технологічні зміни, що сприяли поліпшенню якості напою та збільшенню об’ємів його виробництва.
У третій частині розкрито успіхи і невдачі пивоварів у період незалежності України, вказано на технологічні оновлення, урізноманітнення сортів пива, початки крафтового виробництва, проблеми з обладнанням і сировиною, збитковість підприємства й перспективи його реконструкції.
На лекції про майбутнє Калуського бровару був присутній представник - директор ТОВ ЖК «Бровар» Анатолій Корнійчук.
Він зазначив, що традиція пивоваріння у Калуші, попри житлову забудову площі пивзаводу, буде збережена і продовжена у старому приміщенні австрійської солодовні, де планується реставрація інтер’єру, відкриття музею пива, ресторану, а в ньому – броварні. Із запитаннями до керівника звернулися калушани Євген Гірник, Роман Матковський, Мирослав Гаталевич, Анатолій Дутчак та ін.
Сьогодні виробництво пива у Калуші має локальний характер, його варять у приватних броварнях. Першою у м. Калуш фірмовою крамницею з продажу пива броварні «Під Ясенами» є магазин – «LITRA пива».
Отже, калуський бровар – частина багатовікової історії міста. Чимало калушан своєю працею пов’язані з пивоварінням, головним результатом їхнього досвіду був смачний напій – «Калуське пиво» різних сортів. Ця сторінка історії промислового розвитку міста є важливою складовою його культурної ідентичності.
За матеріалами КЗ "Музейно-виставковий центр Калуської міської ради"