23o

Інвестиційна програма: що собою являє і для чого вона необхідна КП «Калуська Енергетична компанія»

  • 2024.05.16 16:09
    • Громада
  • 203

Інвестиційна програма – комплекс заходів, затверджений в установленому порядку, для підвищення рівня надійності та забезпечення ефективної роботи систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, який містить зобов’язання суб’єкта господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення щодо поліпшення якості послуг, з зазначенням джерел фінансування та графіка їх виконання.

Щороку, відповідно до розділу 4 пункту 1 «Порядку розроблення, погодження та затвердження інвестиційних програм суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, ліцензування діяльності яких здійснюють Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації» затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій України 19.08.2020 року №191» (далі - Порядок), не пізніше ніж за три місяці до дати подання уповноваженому органу розрахунків тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення згідно з вимогами Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011р. № 869 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 03 квітня 2019 року № 291), ліцензіат подає до уповноваженого органу заяву щодо погодження інвестиційної програми.

 

Згідно розділу 1 пункту 3 Порядку, заходами інвестиційної програми є придбання робіт, товарів послуг, які спрямовані на оновлення фондів, оптимізації технологічних втрат води, підвищення якості надання послуг, які мають вплив на складові тарифу.

 

Кошти для виконання інвестиційної програми надходять на спеціальний рахунок і використовуються тільки на придбання передбаченого обладнання і матеріалів.

 

         На 2025 рік по інвестиційній програмі заплановано закупівлю обладнання і матеріалів на суму 4 023,82 тисячі гривень.

 

Складова ІП,

тис. грн на рік

У тарифі, грн./м3, без ПДВ

Складова ІП,

тис. грн на рік

У тарифі, грн./м3, без ПДВ

Разом Складова ІП

У тарифі, грн./м3, без ПДВ (вода +водовідв.)

Водопостачання на 2023 рік

Водовідведення на 2023 рік

на 2023

 

3 739,23

1,86

614,0

0,34

4 353,23

2,20

Водопостачання на 2024 рік

Водовідведення на 2024 рік

на 2024

 

1 993,49

1,08

1 485,59

0,91

3 479,08

1,99

Водопостачання на 2025 рік

Водовідведення на 2025 рік

на 2025

 

2 481,30

1,44

1 542,52

1,02

4 023,82

2,46

 

 

 

 

 

 

 

По системі водопостачання на 2025 рік підприємство запланувало інвестиції в сумі 2 481,30 тис. грн.

 

Ця сума складається з таких заходів:

  1. Закупівля двох комплексних насосних станцій на суму 1 280,97 тис. грн без ПДВ.

            Ці комплексні станції планують встановити на підкачуючих насосних станціях на вулиці Каракая та б-рі Незалежності,4.

Всього в місті Калуші знаходиться 26 підкачувальних насосних станціях, які подають воду на житлові будинки 6 та вищих поверхів.

На 22 підкачувальних насосних станціях була проведена реконструкція з повною заміною обладнання. На 4х ПНС залишилося існуюче обладнання, оскільки на той час воно не потребувало заміни.

            На сьогоднішній день на цих 4х ПНС обладнання вичерпало свій ресурс і потребує заміни. У  цьому році інвестиційною програмою на 2024 рік передбачено придбання комплексних станцій на ПНС (вул. Біласа і Данилишина та вул. Євшана), а Інвестиційною програмою на 2025 рік планують провести заміну комплексних насосних станцій ще на 2х ПНС (вул. Каракая і б-рі Незалежності,4).

            Нове обладнання дозволяє зекономити витрати електроенергії, і що не менш важливо зменшить кількість зупинок в їх роботі, які виникають по причині зношеності обладнання.

 

  1. Диспетчеризація обєктів насосних станцій на суму 686,88 тис. грн без ПДВ

Інвестиційною програмою передбачено здійснити диспетчеризацію об’єктів насосних станцій 21 шт., а саме: 18 шт. це об’єкти підкачуючих насосних станцій, які подають воду на багатоповерхову забудову (ПНС), 1 шт. на ВНС 2-го підйому, 1 шт. на Станції вимірювання та знезараження, 1 шт. ВНС водозабору «Добровляни» Блок 3.

Переваги диспетчеризації:

1) Система диспетчеризації може дати економію електроенергії за рахунок вчасного реагування на ситуацію і за рахунок правильного регулювання параметрів обладнання в цілому. Економія може становити 3-5% по електроенергії і 1-3% по воді.

2) Підтримка широкого асортименту промислових приладів (перетворювачів частоти, контролерів, вимірювальних приладів та ін.)

3) Швидке реагування на пориви в мережі водопостачання, що дозволить диспетчеру відправити ремонтну бригаду в мінімальний термін.

4) Система видає сповіщення про нештатну ситуацію на диспетчерський ПК. (підвищення тиску в контрольній точці, вихід з ладу двигуна чи насоса).

 

  1. Придбання ламп ультрафіолетового знезараження води на ВНС у с. Вістова, с. Пійло та ВНС водозабору «Парк» на суму 237,85 тис. грн без ПДВ

Інвестиційною програмою передбачено придбати лампи для ультрафіолетового знезараження води на водопровідні насосні станції у с. Вістова  (1 шт.) та с. Пійло (1 шт.) та на водопровідну насосну станцію водозабору «Парк» (5 шт.).

Ультрафіолетові лампи знезараження працюють в середньому діапазоні ультрафіолетового випромінювання з довжиною хвилі 254 нм та мають термін використання. Ресурс лампи становить до 9000 годин або 1 рік роботи, після чого необхідна заміна.

  1. Придбання насоса-дозатора на Станцію вимірювання та знезараження на суму 221,60 тис. грн без ПДВ

            «Станція вимірювання та знезараження» призначена для знезараження питної води гіпохлоритом натрію. Основним завданням насосів є дозування гіпохлориту натрію в магістральні водоводи по яких знезаражена вода потрапляє на ВНС 2-го підйому, а далі у мережу до споживачів. Планується придбати один насос-дозатор ProMinent Sigma 2 control, так як існуючі насоси працюють з 2015 року, один насос вийшов з ладу, ще один у 2023 році пройшов капітальний ремонт, один робочий, але потребує ремонту. Необхідно придбати один новий насос-дозатор для забезпечення стабільного та якісного на надання послуг з централізованого водопостачання.

           

  1. Придбання високовольтних роз’єднувачів на суму 54,0 тис.грн без ПДВ

Інвестиційною програмою передбачено придбання високовольтних роз’єднувачів 6 шт.: 2 шт. на ВНС водозабору «Добровляни» Блок 3, 2 шт. на ВНС водозабору «Добровляни» Блок 1 та 2 шт. на ВНС 2-го підйому.

Роз'єднувачі застосовуються у високовольтних розподільчих пристроях, для забезпечення безпеки при профілактичних та ремонтних роботах на відімкнених ділянках. В окремих випадках за допомогою роз'єднувачів комутують невеликі струми (наприклад, струми намагнічування трансформаторів невеликої потужності на холостому ході чи струми ненавантажених ліній невеликої довжини). Роз'єднувачі застосовують також для перемикання електричних ліній з однієї на іншу. Для безпечної роботи працівників підприємства, а також для ефективної роботи, коли є необхідність у планових чи ремонтних заходах на насосних станціях чи виробничої необхідності в перемиканні електричних ліній потрібно замінити високовольтні роз’єднувачі з допомогою яких здійснюються такі маніпуляції.

 

 

            По системі водовідведення на 2025 рік підприємство запланувало інвестиції в сумі 1 542,52 тис. грн без ПДВ.

           

            Ця сума складається з таких заходів:

  1. Придбання засувок для заміни найбільш аварійних на дільницю з водовідведення 66,23 тис. грн без ПДВ

2 шт. Ø 200мм (КНС-8)

5 шт. Ø 100мм (КНС-7)

2 шт. Ø 80мм (КНС-9)

 

            Нові засувки заплановано встановити на каналізаційних насосних станціях.  Частина існуючих засувок перебувають в незадовільному стані. Це приводить до труднощів, коли виникає необхідність перекривати частину каналізаційних мереж для ремонту обладнання.   

Їх заміна пришвидшить підготовку до ремонтних робіт і дозволить пришвидшити їх, зекономивши час та кошти.

           

  1. Придбання двигуна до насоса на каналізаційну насосну станцію №3 на вул. Євшана вартістю 226,00 тис. грн без ПДВ

КНС-3 є основною каналізаційною насосною станцією, яка перекачує стоки на очисні споруди.

В період сильних опадів в роботі задіяні всі 5 насосів, які розміщені на КНС.

У цьому році інвестиційною програмою планується придбати насос 800 м3, а на 2025 рік передбачається придбати двигун під цей насос.

           

  1. Придбання дренажного погружного насоса на каналізаційні насосні станції дільниці з водовідведення вартістю 127,33 тис. грн без ПДВ

Інвестиційною програмою передбачається придбання дренажного занурювального насоса 380V (2 шт.) на дільницю з водовідведення для заміни на каналізаційних насосних станціях.

 

  1. Придбання зворотного клапана кульового на каналізаційні насосні станції вартістю 332,26 тис. грн без ПДВ

Інвестиційною програмою передбачається придбання зворотного клапана кульового на каналізаційні насосні станції для заміни в кількості 11 штук різних діаметрів, а саме: 4 шт. Ø 150 на КНС-1 вул. Луки Загірські, 7в, 5 шт. Ø 100 на КНС-7 вул. Смольського,3б (Підгірки) та 2 шт. Ø 400 на КНС-3 вул. Євшана,28а.

            Зворотний клапан кульовий використовується в системах перекачування стічних вод, підходить для використання в забруднених середовищах (до 80 ° С), так як кульовий клапан запобігає накопиченню бруду. На каналізаційних насосних станціях перекачування стічних вод наявність кульового зворотного клапана є обов’язковою для запобігання зворотного потоку стічних вод.

           

  1. Придбання грабельної решітки на каналізаційну насосну станцію №3 на вул. Євшана вартістю 247,86 тис. грн без ПДВ

Інвестиційною програмою передбачається придбання грабельної решітки (3 шт.) для убезпечення дороговартісного насосного обладнання від грубого засмічення, яке потрапляє на основною напірну каналізаційну насосну станцію міста, яка в подальшому перекачує всі господарсько-побутові та колекторно-дренажні стоки на очисні споруди ТОВ «Карпатнафтохім».

            Грабельна решітка має важливе значення для безперервного технологічного процесу на насосній станції, основною характеристикою якої є захист насосів на КНС від поломок через потрапляння грубих відкидів, а також для тонкої механічної очистки побутових стічних вод.  Грабельні решітки затримують та вилучають зі стічних вод забруднення значних розмірів, які при попаданні на робоче колесо насоса, виводять його з ладу. У зв’язку із цим насосне обладнання часто виходить з ладу і потребує ремонту, продуктивність насоса зменшується, а питома витрата електроенергії збільшується, що негативно відображається на фінансовому становищі підприємства.

            Застосування грабельних решіток дозволяє знизити навантаження на насоси і дозволяє покращити якість перекачування стічних вод на наступні рівні очищення, підвищити якість очищення та ефективність роботи очисних споруд.

Грабельні решітки на КНС-3 на вул. Євшана знаходяться у аварійному стані і потребують негайної заміни.

 

6.Придбання послуги з виготовлення, поставки, демонтажу та монтажу нового крана мостового ручного однобалкового підвісного вантажопідйомністю 5 т на каналізаційну насосну станцію №3 вул. Євшана вартістю 542,84 тис.грн без ПДВ

            Інвестиційною програмою передбачається придбання послуги з виготовлення, поставки, демонтажу та монтажу нового крана мостового ручного однобалкового підвісного вантажопідйомністю 5 т на каналізаційну насосну станцію №3 вул. Євшана,28 а.

Мостовий кран призначений для підйому і переміщення вантажу в приміщенні. На сьогоднішній день мостові крани є невід'ємною частиною будь-якого виробництва і використовуються для виконання різного роду навантажувально-розвантажувальних робіт усередині виробничих приміщень.

Існуючий мостовий кран КНС-3 знаходиться у аварійному стані, що становить загрозу для обслуговуючого персоналу насосної станції, які здійснюють обслуговування, ремонт і заміну насосного обладнання великої ваги та габаритів.

 

Разом за інвестиційною програмою на 2025 рік закладено 4 023,82 тис. грн без ПДВ.

 

 

 

 

 

 

 

Інші новини