17o

Від початку повномасштабного вторгнення інсульти помолодшали орієнтовно на 10-15 років

  • 2023.08.16 08:22
    • Охорона здоров'я
  • 163

Також за цей час по Україні спостерігається збільшення кількості пацієнтів з інсультами, проте, на Прикарпатті показник захворюваності зменшився.

  За перше півріччя цього року в закладах охорони здоров`я нашої області проліковано 2️⃣2️⃣6️⃣9️⃣ пацієнтів з інсультом, що на 75 хворих менше в порівнянні з минулим роком. Померла, на жаль, 3️⃣2️⃣1️⃣ людина, проте це на 35 пацієнтів менше у повірняні з аналогічним періодом минулого року. Також в області збільшилась кількість тромболізисів за рахунок швидшого доставлення пацієнта в заклади охорони здоров`я у межах терапевтичного вікна (4, 5 години).

  Медичну допомогу хворим з Гострим мозковим інсультом на Івано-Франківщині надають 9️⃣ закладів охорони здоров`я, які мають укладені договори з Національною службою здоров`я України. Усі ці лікарні забезпечено необхідними медикаментами та оснащено сучасним обладнанням. 

  За якими ознаками можна запідозрити інсульт у людини поруч або у себе?

▪ М (Мовлення) - попросіть людину повторити за вами просте речення та виконати просту команду. При інсульті вимова буде нерозбірливою, плутаною або людина не буде розуміти команду, яку ви попросили її виконати.

▪ О (Обличчя) - коли одна сторона обличчя зазнає візуальних змін (наприклад, обвисає). Попросіть людину посміхнутися. Якщо у неї інсульт, вона не зможе цього зробити або посмішка буде несиметричною.

▪ З (Запаморочення) - поява скарги на раптове головокружіння, хиткість ходи, втрату рівноваги, координації рухів у руці або нозі.

▪ О (Очі) - у людини раптово порушився зір одним або двома очима, наприклад, зʼявилось двоїння при погляді на предмети.

▪ К (Кінцівки) - слабкість або оніміння, неможливість підняти і утримувати обидві руки або обидві ноги одночасно, кінцівки з однієї сторони стають слабкішими, можуть падати.

❗️Час – якщо ви помітили один із цих симптомів, терміново викликайте швидку!

Департамент охорони здоров'я Івано-франківської обласної державної адміністрації

Інші новини