23o

Мобілізація: про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства в сфері військового обліку

  • 2024.06.24 13:07
    • Громада
    • Надзвичайні ситуації
  • 64

В Україні триває війна і чоловіків масово мобілізують до лав ЗСУ. Будь-яка особа, яка отримала повістку, повинна у визначений термін звернутися до вказаного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Це стосується і тих осіб, які мають право на відстрочку або є непридатними до служби за станом здоров’я.

Відповідно до Законів України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про військовий обов’язок і військову службу» громадяни, які ухиляються від призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних (перевірочних) зборів, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність.

19 травня 2024 року набув чинності Закон №3696-IX, яким внесено зміни до КУпАП та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення та набрали чинності зміни до ст.ст. 210 та 210Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Так, за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку вчинене в особливий період на особу може бути накладено штраф від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 25 500 грн). А за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію вчинене в особливий період може бути накладено штраф на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 25 500 грн) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань — від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 000 до 59 500 грн).

Керівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки мають право від імені територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки розглядати справи про такі адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення.

Кримінальна відповідальність настає у разі, якщо людина оновила дані у ТЦК та СП, пройшла військово-медичну комісію та була визнана придатною до служби, але відмовилась йти на службу до Збройних сил України. Або - якщо особа систематично ухиляється від мобілізації.

Це стаття 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період", згідно з якою особа карається позбавленням волі на термін від 3 до 5 років.

Інші новини