15o

Інформація для пасічників!

  • 2021.03.24 09:38
    • Сільське господарство
  • 545

Відповідно до презентації Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо напрямків державної підтримки агропромислового комплексу у 2021 році в державному бюджеті передбачена спеціальна бюджетна дотація за наявні бджолосім'ї. Дотація надаватиметься за умови реєстрації пасіки та за наявності від 10 до 300 бджолосімей, у розмірі 200 грн. на бджолосім'ю.

Проте зазначилося, що відбулися нові зміни в нормативно-правових актах з питань бджільництва. Зокрема, наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 № 338 «Про деякі питання у сфері бджільництва» запроваджено нові норми щодо реєстрації пасік та їх переміщення, видачі ветеринарно-санітарних паспортів на пасіки, попередження та встановлення фактів масового отруєння бджіл, порядку інформування аграріями бджолярів про застосування пестицидів та агрохімікатів.

Під час реєстрації паспорта пасіки, за новим наказом, йому присвоюється єдиний унікальний номер, який проставляється на титульному аркуші паспорта пасіки посадовою особою територіального органу компетентного органу (з відповідним підписом і печаткою) та вноситься разом з відомостями про пасіку до Реєстру паспортів пасік.

Реєстрація пасіки проводиться за заявою власника пасіки. До заяви додається копія ветеринарно-санітарного паспорта пасіки. Інформація про реєстрацію пасіки вноситься до журналу обліку пасік, який ведеться органами місцевого самоврядування.

Для отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки власнику пасіки необхідно звернутись із заявою до Калуської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

Крім того, для отримання спеціальної бюджетної дотації за наявні бджолосім'ї пасіка повинна бути зареєстрована у Державному реєстрі потужностей операторів ринку.

Інші новини