26o

ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ щодо фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських культур і плодових насаджень у господарствах Івано-Франківської області

  • 2023.05.16 16:49
    • Держпродспоживслужба
  • 235

Перша декада травня характеризувалась мінливими погодними умовами. В окремі дні переважала дощова з перепадами денних і нічних температур, заморозки на поверхні грунту та в повітрі.  Такі погодні умови сприяли поступовому розвитку і розповсюдженню збудників хвороб у посівах озимих зернових та ріпаку, але негативно вплинули на шкідливість фітофагів, розвиток яких сповільнювався через затримування наростання ефективного тепла.

Умови для проведення польових робіт були малосприятливі, місцями несприятливі через випадання опадів та посилення вітру до небезпечних явищ.

Фенологія культур

Озимий ріпак – цвітіння                                               

Озимі зернові – вихід в трубку

Ярі зернові – третій листок, кущення

Кукурудза - посів

Соняшник – посів

Соя - посів

Горох – сходи, поява 3-го листка

Кормовий буряк – сходи Багаторічні трави - відростання

Картопля – посадка, сходи       

Плодові  –  насіннячкові - цвітіння, кісточкові – кінець цвітіння

Шкідники і хвороби зернових, зернобобових

культур та багаторічних трав

 

У посівах озимих та ярих зернових колосових культур продовжується повільне заселення (через прохолодну і різке коливання температурних умов) та шкідливість хлібних блішок, п’явиць, попелиць, цикад, які виявлені на 5-30% площ, в допороговій чисельності пошкодили 2-4% рослин. Спостерігається незначний літ шведської мухи.

Погодні умови дещо стримують активність шкідливих клопів, які перелітають у посіви зернових культур. В крайових смугах озимини налічується 0,1екз. на кв.м. (переважає елія гостроголова та ягідні клопи). Заселення посівів шкідником буде розтягнутим в часі, цьому сприяють різкі коливання температури повітря. Зростання активності фітофагів очікується із встановленням сухої жаркої погоди.

У посівах озимих культур найбільшого поширення набули септоріоз, борошниста роса, гельмінтоспоріоз, та інші плямистості, якими на 10% обстежених площ уражено 2-8% рослин. В посівах озимого ячменю рінхоспоріозом уражено в середньому 2, максимально 5 відсотків рослин з розвитком хвороби 0,5 відсотків.

Триває заселення посівів гороху бульбочковими довгоносиками, які за чисельності 1 екз. пошкодив 1% рослин культури. За наявності 10-15 жуків на кв.м варто захищати посіви інсектицидами.

 Багаторічним травам завдають шкоди довгоносики (листогризучі), клопи, та попелиця, знешкодження яких здійснюється підкошуванням за бутонізації трав.

Технічні культури

Скрізь в посівах озимого ріпаку відмічається шкодочинність ріпакового прихованохоботника (стебловий), квіткоїда, де ними пошкоджено 2-5% рослин у слабкому ступені. В ясну, сонячну погоду відмічався літ біланів, інтенсивність льоту незначна. В полі зору за 10 хв. пролітає 1-3 метелики. На 10-20% обстежених площ озимого ріпаку рослини хворіють на пероноспороз де уражено 3-5% рослин.

Бурякова листкова попелиця. Продовжується відродження личинок на гілках калини. На 1м.п. гілок нараховується 9-20 личинок, виявлено поодинокі крилаті самки, які в подальшому заселятимуть сходи буряків. Погодні умови не сприяють шкідливості фітофагів. 

Картопля та овочеві  культури.

Спостерігаємо вихід колорадського жука на сходи ранньої картоплі. Фітофаг заселив 3% рослин за чисельності 1імаго на кущ. Відмічається  спарювання та яйцекладка шкідника.

Хрестоцвіті блішки в чисельності 1(3) екз. на рослину, заселили хрестоцвіті культури - редиску, капусту та бур’яни. 

Триває літ та відкладання яєць на цибулі – цибулевою мухою.

Плодові насадження

В садах скрізь пошкоджують листки і квітки дерев бруньковий довгоносик, яблуневий квіткоїд, листокрутки, попелиці. В зв’язку з суттєвим зниженням температури, чисельність деяких фітофагів була на рівні минулої декади і навіть меншою.

На яблуні відмічено ураження молодих листочків борошнистою росою 3% дерев та розеток. На персику триває розвиток кучерявості листя 4-7% дерев, 2-5% листків.

Багатоїдні шкідники

Травневі хрущі. У лісосмугах та садових насадженнях імаго шкідника починають заселяти плодові дерева. При струшуванні дерева (слива) налічуємо 5-9 екземплярів шкідника.

Капустянка (медведка)- шкодить просапним культурам переважно у господарствах приватного сектора, де фітофаг завдавав шкоди розсаді овочевих культур та  декоративним насадженням.

У господарствах здійснюється постійний фітосанітарний нагляд за посівами сільськогосподарських культур.

 

Інші новини