10o

Індустріальний та інвестиційний потенціал Калуської громади презентували на міжнародній конференції.

  • 2024.04.19 10:09
    • Економіка
    • Стратегія розвитку
  • 73

18 квітня у м. Легніце відбулася конференція "Відновлення України - інструменти підтримки,
партнерство та перші успіхи". Її мета - зацікавити компанії, що працюють у спеціальних економічних зонах, взяти участь у процесі відновлення України.

Участь у заході, який організувала Легніцка спеціальна економічна зона та Асоціаціація роботодавців і підприємців з Варшави, взяла голова Прикарпатського промислового кластеру Наталія Захарова. Очільницю спільноти запросили для обговорення можливостей налагодження партнерства між польськими та українськими компаніями. Відносини між кластером та зоною розпочалися ще влітку 2023 року. А вже в грудні голова польської спільноти Пшемислав Божек відвідав у Калуші економічний форум.

Прикарпатський промисловий кластер був створений у серпні 2023 року з метою зробити Калуш регіональним осередком впровадження високотехнологічних комплексних промислових рішень на заході України, створених за участі підприємств, установ та організацій, що доповнюють один одного. Сьогодні до нього входять представники місцевого та релокованого бізнесу.

Під час конференції у Легніце обговорили доступні інструменти
підтримки для виходу на український ринок, представлені можливості налагодження партнерства, а також успіхи польських підприємців в Украіні та українських підприємців у Польщі. Участь у ній взяли підприємці, представники органів місцевого самоврядування, банківського та
страхового сектору, бізнес-інституцій.

- Більше двох років тому Польща зіткнулася з надзвичайно важким випробуванням. Війна в Україні призвела до стратегічних політичних, соціальних та економічних змін. Тут безцінну роль на міжнародній арені зіграли поляки, які першими допомогли нашим сусідам зі Сходу. Вже тоді ми відчували, що операції з допомоги треба планувати на довгостроковий термін. Зараз зустрічаємося, щоб поговорити про те, чого ми досягли як дві країни не тільки в гуманітарному, але й в бізнесі. Ми постійно аналізуємо ринок, намагаємося адаптувати свої пропозиції до актуальних потреб. Ми співпрацюємо з кількома українськими підприємствами, але це лише початок довгого шляху у відбудові України. Адже ми сильні, коли разом, – зазначив голова Легницької спеціальної економічної зони Пшемислав Божек.

Це вже друга конференція від початку російсько-української війни, яку організувала та провела команда Легніцкої вільної економічної зони. "Ми постійно зустрічаємося з українськими підприємцями для того, щоб співпраця розвивалася між представниками бізнесу України та Польщі", - наголосила Юстина Хубяк, директорка департаменту обслуговування підприємців Легніцкої вільної промислової зони.

В рамках конференції проведені чотири панелі.
В одній з них взяла участь Наталія Захарова, яка презентувала економічні переваги співпраці з Прикарпатським промисловим кластером, розміщення бізнесу в Калуші. Також і в новоствореному індустріальному парку "Галіція".

Позитивним результатом участі представниці Калуської громади в конференції є домовленість з Пшемиславом Божеком про подальшу співпрацю й відвідування його командою м. Калуша та напрацювання дорожньої карти залучення інвестицій на вільних промислових площах Калуської громади.

Інші новини