Всесвітній день профілактики йододефіцитних захворювань відзначається 21 жовтня.
Йод – це мікроелемент, потрібний організму для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм. Коли йоду недостатньо, щитоподібна залоза починає виробляти мало потрібних гормонів. Цей стан називається йододефіцитом або гіпотиреозом. Йододефіцит призводить до утворення зобу, підвищення холестерину, погіршення пам’яті, розумової активності та навіть раку щитоподібної залози. Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду. Профілактика йододефіцитних захворювань набагато ефективніша, ніж лікування наслідків йодного дефіциту.
З метою подолання недостатності йоду в харчуванні використовують продукти із підвищеним вмістом йоду. Насамперед потрібно вживати йодовану сіль. Більш розлого про проблему йододефіциту розповідає лікар-ендокринолог КНП «Калуська міська лікарня Калуської міської ради» Аліна Німак.