6o

УСПІШНИЙ КЕЙС: У КАЛУСЬКІЙ ЦРЛ ЗАВЕРШУЮТЬ КАПРЕМОНТ БАКТЕРІОЛОГІЧНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ

  • 2024.10.15 17:09
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 30

У Калуській ЦРЛ завершують капітальний ремонт у бактеріологічній лабораторії.

Директор КНП «Калуська центральна районна лікарня» Ярослав Мороз зазначив:

- Згідно з вимогами НСЗУ для укладення договорів про медичне обслуговування населення, кожен медичний заклад повинен мати свою діагностичну лабораторію. КНП «Калуська ЦРЛ» в своєму складі має структурний підрозділ ‒ клініко-діагностичну лабораторію з бактеріологічним відділом. Основним завданням якої є забезпечення повноцінного, своєчасного та якісного лабораторно-діагностичного процесу в закладі, що суттєво покращує якість медичної допомоги та зменшує нераціональне призначення хворим антимікробних препаратів, що запобігає поширенню антибіотикорезистентності у хворих і зменшує ризик виникнення інфекцій пов’язаних з наданням медичної допомоги. Клініко-діагностична лабораторія функціонує з часу відкриття лікарні (1985 р.). За період експлуатації приміщення втратили свій первинний вигляд, обладнання застаріло, що покликало за собою дооснащення лабораторії та проведення капітального ремонту бактеріологічного відділу.

Ярослав Петрович повідомив, що на виконання «Правил влаштування і безпеки роботи мікробіологічної лабораторії» проведено капітальний ремонт приміщень бактеріологічного відділу клініко-діагностичної лабораторії. Ремонтні роботи проводились спільно за кошти міського бюджету у сумі 777 487,00 грн. та власні кошти закладу у сумі 339 041,00 грн. 

Лабораторія обладнана боксом біологічної безпеки ІІ типу за сучасними стандартами за власні кошти.

Сьогодення поставило високі вимоги до мікробіологічних лабораторних досліджень і пов’язано це в першу чергу з своєчасним і швидким проведенням мікробіологічного дослідження з антибіотикограмою. 

Громадське здоров’я України проводить моніторинг посиленого епіднагляду за антимікробною резистентністю мікроорганізмів, а особливо, які спричинені гнійно-запальними інфекціями ран у поранених внаслідок бойових дій. 

КНП «Калуська ЦРЛ» одна з перших в області у липні 2023 р. скерувала у Центр громадського здоров’я України у референс лабораторію резистентну культуру на підтвердження і чутливість. Та отримала результат підтвердження культури, що свідчить про високу кваліфікацію фахівців.

Щоквартально здійснюється контроль мультирезистентних культур ЦГЗ м.Київ і проводиться їх звітність у системі збору даних WHONET. Такі дослідження проводились ручним методом, але вагомо зросла кількість досліджень і для пришвидшення ідентифікації збудника з антибіотикограмою було придбано за власні кошти баканалізатор за 1 615 700,00 грн.

На етапі завершення монтаж вентиляційної системи бактеріологічного відділу, що покращить якість та швидкість проведення мікробіологічних досліджень, а отже і якість надання медичної допомоги.

Оновлення також стало можливим завдяки участі Калуської громади у проєкті «Сприяння прозорості та громадському нагляду в сфері охорони здоров'я», яку провадить ГО «Пацієнти України». 

У рамках проєкту команди громад-учасниць мали низку зустрічей і навчань. Це допомогло створити їм платформи для комунікації представників власника, закладу та пацієнтів, щоб визначити гострі проблеми, які є у закладі, і шляхи їхнього вирішення. Команда мала зобов’язання взяти і реалізувати будь-який проєкт, необхідний для медичного закладу, який би посилював його спроможність і надавав би кращу якість медичної послуги. 

— Наша команда обрала для себе проєкт капітального ремонту бактеріологічної лабораторії Калуської ЦРЛ. Причиною стало те, що змінилися державні будівельні норми, вимоги щодо облаштування бактеріологічних лабораторій. Та кількість пацієнтів, яка в нас є, потребує великої кількості бактеріологічних посівів, — розповідає заступниця міського голови Калуша Наталія Кінаш. — Ми маємо дуже потужний колектив бактеріологічної лабораторії. Неодноразово результати їхніх досліджень таких специфічних, наприклад, як лістеріоз, підтверджувалися у Києві в центральній баклабораторії. Якісну роботу наших лаборантів неодноразово визнано на найвищому рівні. 

Зараз оновлення бактеріологічної лабораторії перебуває на завершальному етапі. Це — один із успішних кейсів, представлений на фінальній зустрічі у рамках проєкту 8-10 жовтня у Закарпатській області. За три місяці лабораторію повністю відремонтували. 

Від початку року у бактеріологічній лабораторії Калуської ЦРЛ зроблено 16197 обстежень. Найбільша кількість — посіви біоматеріалу на наявність певного збудника, а також на чутливість до антибіотика. Завідувачка лабораторії Лілія Бойко каже, що насправді це — велика робота працівників лабораторії, адже кожен аналіз вимагає ретельного процесу підготовки. На оновлену лабораторію персонал чекає із великим оптимізмом. Нові меблі і обладнання зроблять роботу більш комфортною, а процес дослідження — швидшим.

Інші новини