28o

Центр підтримки: як працює Прикарпатський громадський центр правосуддя на Калущині

  • 2024.06.05 11:14
    • Громада
  • 180

Згідно з даними Івано-Франківської ОВА станом на 3 січня 2024 зареєстровано в області 123422 ВПО, це 87 580 сімей, з них: 

осіб працездатного віку – 56 903,

осіб, що потребують працевлаштування 5 197, 

осіб з інвалідністю 4 082,

пенсіонерів 16 939,

дітей – 36 887,

інші – 3 414. 

Також, в області проживають члени сімей ветеранів, ветеранок, військових, які потребують підтримки у різних сферах, у тому числі і юридичного супроводу. 

На жаль, з перелічених осіб, не усі мають можливість отримати юридичну підтримку безоплатно. Тому організації, установи та інші ініціативи мають на меті спростити цей процес для отримання безкоштовних консультувань. 

Такою діяльністю виконує один із проєктів Молодіжної громадської організації “Інститут Суспільних Ініціатив”, який має назву Прикарпатський громадський центр Правосуддя. Проєкт стартував ще у липні 2023 року у місті Калуш, та за час своєї роботи близько року надав консультування понад 1500 осіб. 

Прикарпатський ГЦП — це місце, де громадяни можуть безкоштовно отримувати кваліфіковані послуги та консультації різного правничого характеру. Мета центру – сприяти поширенню правової культури у регіоні, покращувати якість правових послуг у громаді, налагоджувати взаємодію між державними установами, правоохоронними органами та громадянами, а також поширювати інноваційні підходи у донесенні юридичних знань до громадян.

Центр не просто надає консультування в офісі, але й за запитами місцевих громад виїжджає у села чи селища міського типу для підтримки осіб, які не мають можливості приїхати фізично. Для маломобільних груп населення, юристи надають консультування онлайн, що також спрощує всю процедуру отримання необхідної інформації задля розв'язання проблеми, яка їх турбує.

До центру звертаються не тільки ВПО, ветерани та члени їхніх сімей, але й члени сімей загиблих Захисників і Захисниць та малозахищені верстви населення. 

Попри надання безоплатних консультувань, у рамках цього проєкту передбачено і проведення тренінгів для підвищення рівня правової культури серед учнів шкіл. А саме це є тренінги зі “Школи правосуддя” та симуляційні ігри “Імплементація моделі суду”. 

Тренерами у таких уроках для школярів виступають представники поліції, прокуратури, суду, а також представники органів місцевого самоврядування, що значно ефективніше впливає на сприйняття учнів інформації. 

“Наші тренінги у рамках Центру є мостиком для учнів та представників органів влади, органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів. Це можливість почути не тільки базову теорію, але спробувати на практиці, як працюють відповідні органи. Особливо, враховуючи попередні тренінги, учням до вподоби працювати спільно з поліцією, дізнаватися про проведення слідчих досудових дій, як працюю криміналісти тощо”, - розповідає голова осередку МГО “Інституту Суспільних Ініціатив” в Івано-Франківській області Оксана Савчук.

Якщо ви потребуєте консультування юриста звертайтеся до Центру за адресою: Площа Героїв 9/1, або телефонуйте за номером: + 38 (067)-77-490.

Проєкт «Прикарпатський громадський центр правосуддя» реалізовується за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

Інші новини