24o

Від початку року — триста повідомлень про домашнє насильство

  • 2024.05.22 09:10
    • Громада
    • Соціальна сфера
  • 100

Домашнє насильство, на жаль, актуальне.

Від початку 2024 року у Калуському РВП ГУНП зареєстрували більш, ніж 300 повідомлень із цього приводу. Калуський міський центр соціальних служб провів роботу зі 160 сім’ями. Фахівці установи надали комплекс соціально-психологічних послуг.  

Упродовж багатьох років працівники міського центру соціальних служб спільно із правоохоронцями налагоджують систему протидії домашньому насильству. Там зазначають, що, взагалі було не прийнято говорити про цю проблему. А про заяву до правоохоронних органів не могло бути й мови. Лише одиниці відважувалися покарати агресора. 

Нині ж про насильство в родині не лише можна, а й варто говорити, і не давати шансу тирану залишатися безкарним. 

«Нерідко трапляються такі випадки. Молодий, здоровий, сильний, успішний чоловік, батько трьох малолітніх дітей, побив свою дружину. Коли жінка пробувала поговорити, вирішити цю ситуацію, чоловік сказав: «Проаналізуй свою поведінку, сама винна!». Чому чоловіча сила та мужність проявляється поряд зі слабшими? В той час коли у нашій країні триває війна, коли кожен має можливість проявити свій героїзм на полі бою!» — підкреслюють працівники Центру.

Аналізуючи проблему, варто відходити від стереотипів. Судова практика показує, що покарання для домашніх тиранів — це не така вже й рідкість. Часто для зловмисників призначають штраф чи громадські роботи, однак може бути судимість та позбавлення волі.

Нагадуємо, що у нашій громаді, за підтримки UNFPA, NORWAY та БФ «Батерфлай» працює Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства та Денний центр з кризовими кімнатами. Контактний номер телефону: 0676003146 або за адресою: вул. Героїв України, 9 А.

Не замовчуйте факти домашнього насильства, бо так вони траплятимуться частіше!

Інші новини