12o

Стерилізація безпритульних і домашніх тварин – це важливо

  • 2024.02.02 16:05
    • Громада
  • 183

Проблематику безпритульних тварин, важливість стерилізації обговорювали на круглому столі, який відбувся 2 лютого під головуванням очільника Калуської територіальної громади Андрія Найди за участю старост та представників сусідніх громад (Войнилівської, Новицької, Верхнянської, Брошнів-Осадської).

Про історію питання та нинішній стан справ щодо ситуації з безпритульними тваринами розповіли начальник управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради Тарас Фіцак, зоозахисниця, керівниця притулку «Дім Сірка» Леся Кошелєва, лікар-ветеринар Назар Головчак. Основний акцент зустрічі – гуманний контроль популяції тварин. Адже, чим більше домашніх улюбленців народжується, тим більше згодом їх з’являється на вулиці. Як не прикро, але люди продовжують позбуватися цуценят і кошенят. Зоозахисники, працівники комунальних служб роками б’ють на сполох. Серед різних методів захисту від небажаного розмноження та низки захворювань найефективнішою методикою вважається стерилізація.

Колись, до прийняття в Україні закону про гуманне поводження з тваринами, у Калуші щороку відстрілювали приблизно 600 безпритульних тварин. Від 2012 року ця ганебна практика залишилась у минулому. У місті створено притулок, виконуються хірургічні операції зі стерилізації тварин. Вперше у Калуші було простерилізовано у 2014 році 110 собак фахівцями ГО «Чотири лапи». У 2018 році простерилізували 228 собак і котів, у 2019 – 404 тварини, 2020 – 355 собак і котів, 2021 – 492 тварини, 2022 – 271 тварина, 2023 – 455 тварин. У 2024 році заплановано простерилізувати 450 собак і котів. Щороку з місцевого бюджету виділяються кошти на ветеринарно-санітарне обслуговування та стерилізацію тварин. У 2018 році на такі послуги було виділено 117 тис. грн., у 2019 – 198 тис. грн., у 2020 – 246 тис. грн., у 2021 – 348 тис. грн., у 2022 – 236 тис. грн. Торік – 514 тис. грн з бюджету Калуської громади виділено на стерилізацію і ветеринарно-санітарне обслуговування тварин.  

 Проте, досягти сталого рівня популяції на окремо взятій території є практично неможливим. Про це свідчить, зокрема, багаторічний досвід «Діму Сірка» та калуських комунальників. Тому тримати ситуацію під контролем можна лише спільними зусиллями, долучивши до роботи в даному напрямку власників тварин хоча б кількох сусідніх територіальних громад. Надважливо спілкуватися з людьми у селах, переконувати їх у необхідності здійснення процедури стерилізації собак і котів. До речі, котів останнім часом стало помітно менше. Причиною цього, за словами експертів, стало різке збільшення кількості лисиць. А це – ще одна загроза здоров’ю людини. Адже руді переносять сказ, а їх відстріл зараз заборонений.

За підсумками наради вирішено, взявши за основу калуський досвід, розгорнути на території сусідніх громад інформаційно-агітаційну просвітницьку кампанію про важливість стерилізації. Учасників зустрічі також закликали сприяти залученню охочих допомогти «Домові Сірка» тим чи іншим видом робіт - у притулку регулярно організовуються толоки.

Інші новини