8o

Участь у міжнародій конференції «Стале відновлення: муніципалітети у співпраці для економічного розвитку»

  • 2024.03.28 10:47
    • Громада
  • 100

27 березня у Львові відбулась міжнародна конференція на тему «Стале відновлення: муніципалітети у співпраці для економічного розвитку». Форум організований в межах проєкту Організації Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO), основною метою якого є сприяння зеленому відновленню України, зміцненню та розвитку малого і середнього бізнесу та створенню робочих місць для постраждалих від війни людей.

У конференції взяли участь міський голова Калуша Андрій Найда, депутатка Калуської міської ради Наталією Табачук, голова ГС «Прикарпатський промисловий кластер» Наталія Захарова. 

Про напрацювання Калуської громади щодо збалансованого економічного становища в ході однієї з панельних дискусій розповів присутнім на заході Андрій Найда:

«Ми провадимо активну роботу за 4 пріоритетними напрямками. А саме – 

1) Промислова відбудова. Від початку повномасштабного вторгнення активно працюємо над релокацією бізнесу. Вже понад 30 підприємств активно провадять у нас свою діяльність. Триває робота над створенням нових індустріальних парків. Сьогодні стало відомо, що наш комунальний індустріальний парк «Галіція» от-от буде зареєстровано, отримані всі необхідні дозволи. 

Стараємося дієво працювати в кооперації «Бізнес, влада та наука». В результаті – маємо яскраві приклади успішності в цьому напрямку. До слова, у нас створена ГС «Прикарпатський промисловий кластер», де бізнес між собою об’єднується. 

2) Будівництво соціального житла. Від початку великої війни в Калуську громаду переїхало близько 14 000 ВПО. Зараз проживають близько 5 000. Наш стратегічний напрямок полягає в тому, щоб не лише створити для людей комфортні умови проживання, а й сприяти їхньому працевлаштуванню. Розуміємо, що державні виплати зменшуються, тож кожен, рано чи пізно, буде в пошуку роботи. І тут Калуська громада стане для них надзвичайно корисною. Бо нові робочі місця у нас створюються, будуються заводи, де потреба в кадрах буде завжди.

3) Реабілітація військових. На сьогодні – це надважливо. Напрацьовуємо механізми щодо будівництва реабілітаційних центрів. Завдяки полеглому Героєві Олегові Перегуді та його дружині Василині Перегуді, яка втілює мрію свого чоловіка в життя, у нашій громаді створюється приватний ребцентр для військовослужбовців «4.5.0.Прикарпаття». Також на грантових засадах, у співпраці з БФ «Мув Юкрейн», готуємося реалізувати проєкт – облаштування центру реаблітації для Захисників. Сподіваємося, що все вийде!

4) Відбудова партнерських відносин. Від самого початку ворожого вторгнення саме європейські міста-побратими простягнули всім українцям руку допомоги. Також і українські міста між собою залучилися значною підтримкою. Таким чином можемо підтримувати стабільність в економічній сфері зокрема. Маємо пам’ятати, що об’єднуючись одні з одними, ми стаємо сильнішими. Взаємопідтримка – означає Перемога в усіх напрямках та галузях». 

Конференція стала доброю платформою для обміну досвідом щодо розробки та впровадження найкращих практик місцевого економічного розвитку під час війни, включаючи співпрацю з іноземними партнерами. А також – щодо підтримки малого та середнього підприємництва, сприяння експорту, інтеграції релокованого бізнесу та розвитку кластерів. 

Значний акцент команда ООН з промислового розвитку ставить на зміцнення співпраці між муніципалітетами як в Україні, так і за її межами за допомогою пілотних проектів. Калуська громада наполегливо працюємо в цьому напрямку. Адже наявні всі необхідні передумови: маємо чимало міст-партнерів та ще більше ідей для спільної реалізації. 

Не менш важливий ще один акцент – кластерний підхід до розвитку територій, який є перспективним інструментом економічного розвитку громад. Показовою є діяльність «Прикарпатського промислового кластеру», що об’єднує релокований та місцевий бізнес. 

Також участь муніципалітетів у грантових проєктах активно практикується в Калуській громаді і триватиме надалі.

Відрадно, що пріоритети UNIDO Ukraine і Калуської громади – співзвучні! Тож є сподівання, що невдовзі представники цієї дієвої організації завітають у Калуську громаду особисто. Будемо чекати!

Інші новини