21o

Хто повинен утримувати прибудинкову територію, місця загального користування у багатоповерхових будинках?

  • 2022.07.07 13:00
    • Громада
    • Житлово - комунальне господарство
    • Міська рада консультує
  • 509

Мешканці нашої громади дуже часто запитують, хто повинен прибирати біля будинків, косити територію навколо них, утримувати місця загального користування.

   Раніше такі роботи виконували так звані ЖЕКи (житлово-експлуатаційні контори), яким люди оплачували кошти. Але з 1 липня 2019 року, відповідно до певних постанов, будинки були списані з балансу міської ради, а ЖЕКи ліквідовані.
   Тому співвласники будинків змушені були укласти договори з приватними управляючими компаніями (в м.Калуш це такі компанії: ТзОВ УК «КОМФОРТ-ДІМ», ТзОВ УК «ТЕПЛОДІМ», ТзОВ УК «ТЕПЛОДІМ+» та ТОВ “М-Монтаж”), створити ОСББ (таких на сьогодні в місті 47). або ж приймати рішення загальних зборів щодо виконання певних робіт, а саме:
1. Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем:
водопостачання;
водовідведення;
теплопостачання;
гарячого водопостачання;
зливової каналізації;
електропостачання;
газопостачання.
2. Технічне обслуговування ліфтів.
3. Обслуговування систем диспетчеризації.
4. Обслуговування димових та вентиляційних каналів.
5. Технічне обслуговування систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем (у разі їх наявності).
6. Поточний ремонт конструктивних елементів, технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків), та іншого спільного майна багатоквартирного будинку.
7. Поточний ремонт внутрішньобудинкових систем:
водопостачання;
водовідведення;
теплопостачання;
гарячого водопостачання;
зливової каналізації;
електропостачання;
газопостачання.
8. Поточний ремонт систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем (у разі їх наявності).
9. Прибирання прибудинкової території.
10. Прибирання приміщень загального користування (у тому числі допоміжних).
11. Прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами.
12. Дератизація.
13. Дезінсекція.
14. Придбання електричної енергії для освітлення місць загального користування, живлення ліфтів та забезпечення функціонування іншого спільного майна багатоквартирного будинку.
   Усі вони включені до обов’язкового переліку робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.                                                                                                                                                                                        Співвласники ж отримали право визначати обсяг таких послуг та впливати таким чином на їх якість та вартість через відповідні договірні відносини.
   Отже, з цього переліку послуг видно, що відповідальність за прибирання територій біля будинків та їх косіння (так звані прибудинкові території), а також утримання в належному стані місць загального користування, лежить на приватних управляючих компаніях чи ОСББ, яким тепер мешканці оплачують кошти, відповідно до укладених договорів.

Інші новини