15o

Храмові святого Миколая у Хотіні — 135 років. ВІДЕО

  • 2023.12.09 18:00
    • Культура
    • Трансляції
    • Відео
  • 283
    Тут знаходиться хрест із мощами Святого Миколая, який у 1938 році під час візиту подарував митрополит Андрей Шептицький. 1888 року у Хотіні був освячений храм Святого Миколая.
   Це – одна із найдавніших церков Калущини, споруджена будівничими із Перегінська і розписана тоді відомим майстром, що звався Нечаєм.
Храм спіткала та ж доля, що й інші церкви УГКЦ із приходом радянської влади: закриття. У 1970-х роках тут облаштували музей атеїзму. І це, як не парадоксально, врятувало споруду від знищення.
   У виходом УГКЦ з підпілля церкву почали відновлювати. 1991 року Януш Фельчинський привіз сюди із Польщі дзвін «Димитрій».
Сюди зносили цінні церковні речі, які люди переховували їх від радянської влади. Відтак, храм зберіг хоч частину своєї автентики. Зараз тут знаходиться хрест із мощами Святого Миколая, який у 1938 році під час візиту подарував митрополит Андрей Шептицький. У захресті зберігаються дві ікони, які знавці з іконопису датують сімнадцятим століттям. І звичайно – неймовірні давні розписи і – намолена атмосфера.
   Нині у храмі працюють, щоб зберегти автентичний вигляд і атмосферу. Водночас, тут духовно зростає сучасна свідома громада.
   Про храм і громаду, яка там гуртується – у відео.
Інші новини