5o

Хто ж все таки має оплатити проживання мешканців в гуртожитках нашого міста?

  • 2022.07.05 10:51
    • Житлово - комунальне господарство
    • Управляючі компанії
  • 871

Трохи передісторії цього вельми складного питання.

   В Калуші на сьогодні є 10 гуртожитків, які ввійшли під управління комунального підприємства «Добродім». Всі вони завжди були і залишаються проблемними у питанні оплати за житлово-комунальні послуги. Впродовж багатьох років, ще коли ними опікувалися КП «ЖЕО-1», «ЖЕО-4», склалася доволі шкідлива традиція – багато мешканців не вважали за потрібне розраховуватись за надані послуги, надавачі послуг писали претензійні листи, а коли наставав час оголошеного відімкнення, наприклад – від електропостачання, міська рада в авральному режимі дотувала заборгованість. І ці суми в підсумку за рік сягали в різні періоди 3-4 млн. грн.

   Питання: чому податки наших мешканців мають спрямовуватися на забезпечення умов проживання тих, хто проживає у гуртожитках? Відповідь тут однозначна – так бути не може. І не буває так, що проживання є безоплатним. Хтось за це мусить заплатити. Адже вода, електроенергія, газ – це все є товар, який має вартість. І тут комунізму ніякого не може бути. Законний порядок один для всіх: спожив – треба розрахуватись; виникають фінансові труднощі - звернися з клопотанням про розтермінування, скористайся державною програмою субсидій. Вихід з ситуації завжди знайти можна! При цьому треба звернути увагу й на те, що накопичені борги за компослуги у воєнний період списуватися точно не будуть.
   Тим часом наші гуртожитки знову наростили заборгованість. Найкритичніша ситуація - розрахунки з постачальником електроенергії ТОВ «Прикарпатенерготрейд». За час війни сума заборгованості вже вимірюється шестизначною цифрою -1,243 млн. грн. Слід зазначити, що постачальник вже подав до суду за заборгованість. Сумнівів немає, що рішення суду буде позитивним для них і компанія матиме в найближчому часі всі підстави для відключення гуртожитків від електропостачання.
   І це все – «заслуга» недобросовісних споживачів, відсоток яких стабільно тримається на рівні 25-30. Більшість, звісно, справно платять. В той же час усвідомлюють, що через своїх сусідів можуть, врешті-решт, опинитися заручниками відімкненого від електроенергії гуртожитку, без води та газу.
   Такий стан справ є неприпустимий. І війна тут не аргумент.
   Тим часом комунальне підприємство «Добродім» продовжує виконувати свої обов’язки з обслуговування гуртожитків. Його керівник Василь Фурда зазначає, що ситуація через заборгованість мешканців ускладнює й їхнє становище. На сьогодні загальна сума боргу за електропостачання становить вже майже 2 млн. грн; 120 тис. грн - газ і транспортування; 1,3 млн. грн - водопостачання.
   Адже постійно зростають витрати на матеріали (а ремонтні роботи підвалів, покрівель, туалетів, кухонь проводяться постійно). Цілодобово працюють диспетчери, технічна та сантехнічна служби, яким потрібно платити зарплату.
  Спроби повпливати на недобросовісних споживачів - не приносять бажаного результату. Як в цій ситуації готуватись до нового опалювального сезону, який може бути надзвичайно важким - питання на сьогодні відкрите.
   А висновок наразі такий: міська рада не може бути благодійною організацією і дотувати приватні чи орендовані помешкання в гуртожитках. Тому звертаємося до їх жильців - не зволікайте з погашенням за спожиті ж вами послуги. Наслідки такої бездіяльності можуть бути непередбачувані.
А зима не за горами.

Інші новини