25o

МІСЬКИЙ ГОЛОВА АНДРІЙ НАЙДА ВЗЯВ УЧАСТЬ У ЗАСІДАННІ РЕГІОНАЛЬНОГО ВІДДІЛЕННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ «АСОЦІАЦІЯ МІСТ УКРАЇНИ»

  • 2021.11.29 16:10
    • Актуально
    • Громада
  • 404
29 листопада 2021 року з ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України відбулося засідання регіональної платформи з політичного діалогу на тему: «Зміцнення фінансової спроможності громад та врахування пропозиції АМУ під час підготовки до другого читання проєкту Держбюджету на 2022 рік».
     У зібранні взяли участь голова Івано-Франківського РВ АМУ, голова Івано-Франківської ТГ Руслан Марцінків, народні депутати України від Івано-Франківської області – Оксана Савчук, Олена Вінтоняк, Ігор Фріс, Едуард Прощук та Олег Марусяк, міські, селищні, сільські голови та експерти. Модератором зустрічі був виконавчий директор Івано-Франківського РВ АМУ Юрій Стефанчук.
     Під час зібрання обговорювалися проєкти Державного бюджету України на 2022 рік, Бюджетного та Податкового кодексів України. Зокрема, проаналізувавши проєкти законів України «Про Державний бюджет на 2022 рік» № 6000 від 15.09.2021, «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» № 6062 від 15.09.2021 та «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» № 5600 від 02.06.2021 в АМУ вважають, що є чимало норм, які можуть негативно вплинути на фінансову самодостатність територіальних громад, послабити ефективність діяльності органів місцевого самоврядування. Прагнучи запобігти можливим загрозам, варто врахувати пропозиції АМУ під час підготовки законопроєктів до другого читання, вважають лідери громад Прикарпаття. Це й було основним мотивом зустрічі з народними депутатами сьогодні.
     Калуський міський голова Андрій Найда виступив з пропозицією внести в звернення від нашого регіонального відділення АМУ до народних депутатів важливу складову, яка стосується державних гарантій підвищеного розміру зарплат медичних працівників з 2022 року. За попередніми розрахунками, про що сьогодні заявляють всі керівники медичних закладів, розмір вартості медичних послуг, що декларуються НСЗУ, ніяк не корелюється з підвищеними окладами медиків. За переконаннями Андрія Найди – якщо ця різниця не буде врахована в Державному бюджеті, то є велика ймовірність, що доплати медикам теж стануть проблемою місцевого самоврядування, як і витрати на ремонт приміщень, обладнання, оплату комунальних послуг.
     В цілому пропозиції АМУ, які народні депутати України від Прикарпаття мають намір відстоювати, є збалансованими та враховують як інтереси Держбюджету, так і місцевих бюджетів. Територіальні громади сподіваються на підтримку реформи децентралізації та розвитку місцевого самоврядування при прийнятті основного фінансового документу країни на 2022 рік. Адже тісна співпраця народних депутатів спрямована на загальний розвиток громад Прикарпаття.
Інші новини