16o

Голиняни продовжують будівництво дзвіниці

  • 2024.09.04 13:11
    • Громада
    • Старостинські округи
  • 35

У 2022 році в найбільшому селі Калуської територіальної громади – Голині – методом народної будови почали зводити дзвіницю.

За задумом, велична споруда (заввишки 31 метр) разом з новою церквою Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ і 4-метровою кованою писанкою на подвір’ї сформують гармонійний архітектурний ансамбль. Будівництво провадять власними силами. Спочатку акумулюють необхідні будівельні матеріали і засоби (допомагають місцеві підприємці).

Коли назбирають достатньо – оголошують толоку. – Спершу відгукувались на заклик і приходили на толоку більше людей, - розповідає депутат Калуської міської ради, голова церковного братства парафії Покрови Пресвятої Богородиці Іван Мазурик. – Зараз багато голинян перебувають за кордоном, служать у війську.

Тому робочих рук усе менше. Але, дяка Богу за те, що маємо. Сьогодні (4 вересня) на будову прийшли 10 чоловіків. Переважно, члени нашого братства. Поки працюємо, жінки готують обід. Зокрема, постійно допомагає з обідами пані Стефа Борейко.

Зараз будівельники вже мурують верхнє перекриття споруди і підійшли впритул до зведення купола. Після успішного завершення будівництва на дзвіницю планують підняти дзвін на ймення «Ілля», який розноситиме ген-ген заклик до молитви і радість від близької Перемоги.

Інші новини