11o

Питання розвитку сімейного патронату обговорювали фахівці області

  • 2024.10.18 10:49
    • Громада
  • 24

17 жовтня в Івано-Франківську відбувся захід, спрямований на популяризацію послуги патронату над дитиною та сімейних форм виховання – «Жива книга»: відверті історії турботи про дітей» (в рамках проєкту «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного птаронату»). 

На даний час в Івано-Франківській області 19 патронатних вихователів разом із помічниками надають 28 дітям послугу патронату – професійного догляду, виховання та реабілітації дітей, які тимчасово не можуть проживати у своїй сім’ї. Таке влаштування є короткостроковим, на кілька місяців, поки біологічні батьки доляють скруту або на час пошуку дітям нової родини (прийомної сім’ї, усиновлення, опіки). П’ять сімей з’явилися в регіоні від початку року.

З-поміж них одна патронатна сім’я створена у квітні в Калуші. У ній взято на виховання 3-річну дівчинку.

Потреба у патронатних сім’ях є значною. Держава підтримує такі родини грошовим забезпеченням. Патронатний вихователь – це робота, яка оплачується з державного бюджету і становить 24 тис. грн. Допомога дитині становить бл. 7 тис. грн (залежно від віку).

В ході заходу обговорювались стереотипи, які заважають людям стати патронатними вихователями, прийомними батьками чи створювати дитячі будинки сімейного типу; труднощі, до яких потрібно бути готовими під час адаптації дитини в новому оточенні. 

Модераторкою події виступила директорка Калуського міського центру соціальних служб Галина Дидич. Калуську громаду представляли також завідувачка сектору з питань опіки, піклування, усиновлення та сімейних форм виховання дітей Служби у справах дітей Іванна Гвоздецька та прийомна мама Галина Генсіровська. 

Проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату» виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством «Кожній дитині», Мінсоцполітики України, Національною соціальною сервісною службою України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки Європейського Союзу та Австрійської агенції розвитку (ADA). У проєкті беруть участь 184 громади з усієї України, в тому числі – 10 громад Івано-Франківщини.

Інші новини