9o

У КАЛУШІ БУДУТЬ БУЗКОВА АЛЕЯ І ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИЙ ГАЗОН

  • 2024.03.08 15:00
    • Громада
    • Житлово - комунальне господарство
    • Медіацентр "КМТ"
    • Відео
  • 220

У теплиці КП «Калушавтодор» робота кипить цілий рік. Відносний затишок — у грудні, коли рослин мало, однак, додатково потрібно проводити величезну підготовчу роботу. Там тепло – 22-23 градуси.  

Віоли і маргаритки «гріються» у найсвітлішій частині теплиці: їх висадять на клумби першими, тому готують до швидкого цвітіння. Квіти пеларгоній, навпаки, зрізають, щоб нагнати густе листя до того, як кашпо прикрасять вулиці міста. Фактично, «на конвеєрі» — бегонії. Одну партію тільки висіяли, інші – пікують уперше чи вдруге. Троянд на ґаздівстві у дільниці озеленення — більше 50-и сортів. Кожен має по кілька кольорів. Прекрасно прижилися у Калуші і лаванди. 

— Мусимо мати резерв, якщо не приживуться, вкрадуть чи розриють собаки, — констатує начальниця дільниці з озеленення КП «Калушавтодор» Анна Бігун.

У сусідній секції — багаторічники. 

— Кизильник – казка для зими. Прекрасні яскраво-червоні ягоди на білому снігу, — розповідає Анна Бігун. — Зараз маємо біду із самшитами: з Європи до нас потрапила комаха вогнівка, яка нищить ці рослини. Ми їх замінюємо бересклетом, який більш стійкий до шкідників.

Після того, як міські клумби засадять первоцвітами, заступлять до висівання літників.

— Цього року на квітниках ми плануємо висадити 250-300 тисяч розсади, — ділиться Анна Бігун.

Обіцяють калушанам і нові цікаві квіткові «фішки». На вулиці Євшана засіють газон і планують створити бузкову алею. Там насадять шість сотень кущів, що квітнутимуть різними кольорами: від білого до темно-фіолетового. З’явиться у місті і експериментальий газон, який не потребуватиме скошування. 

У теплиці на постійній основі працюють троє жінок. Це — дуже кропітка робота, яка до снаги далеко не кожному. Однак, результат роботи калуських озеленювачів очевидний. Із 2022 року, відколи почали відновлювати міські теплиці, калуські клумби теж переживають ренесанс.

— Собівартість рослини у нас —у рази нижча від тої, яку можна побачити на ринку. Адже ми вирощуємо квітку, кущ чи дерево, фактично, з насіння, яке самі ж і заготовляємо. Якщо і закуповуємо мінімальну кількість насіння — то обираємо цікаві стійкі види, які потім самотужки розмножуємо, — запевнила Анна Бігун.

Калуські клумби поки що не засаджують. Хочуть перечекати прогнозоване похолодання. Однак, з першим теплом їх перекопують. Паралельно очищують від сміття, проводять сезонну роботу з очистки дерев, кущів, чагарників. Це – комплексна робота, яку виконують 38 працівників дільниці. Якщо врахувати, що обслуговують і села громади, навантаження на одного працівника значне.

Є багато ідей і велика наснага. Калушан тільки просять не красти і шанувати рослини. Адже це — величезна людська праця.

— Погодьтеся, що приємно сісти з дитиною чи коханою людиною біля гарної клумби, чи прогулятися з візочком бузковою алеєю? Попри те, що зараз важкий час, важливо не дати зануритись у сіру буденність ні собі, ні своїй громаді. Працюємо для того, щоб хоч трішки принести радість іншим, потішити наших діток, — каже Анна Бігун.

Більше про озеленення — у відео

Інші новини