32o

Калуська міська рада звернулася до уряду про продовження виплат ВПО

  • 2023.12.21 15:45
    • Громада
    • Соціальна сфера
    • Все для внутрішньо переміщених осіб
  • 191

   Калуська міська рада звернулася до Кабінету Міністрів України щодо продовження виплат внутрішньо переміщеним особам.

   Звернення прийняли на пленарному засіданні 58-ї сесії Калуської міської ради 21 грудня.

   Одним з важливих інструментів для підтримки внутрішньо переміщених осіб є виплата їм державою допомоги на проживання. Постановою Кабінету Міністрів України виплату особам, які звернулися за нею до 1 серпня цього року, виплачуватимуть тільки до лютого наступного року. Ця виплата, переконані депутати, суттєво підтримує рівень благополуччя ВПО. Адже більшість із цих людей не мають змоги придбати власне житло. Вільні вакансії для працевлаштування, як правило, мають невисокий рівень оплати праці.

  «Не всі ВПО з моменту свого переміщення мають можливість повернутися додому через активні бойові дії. Не мають можливості оформити виплати за житлове приміщення знищене або пошкоджене, бо інформація про це житло не може бути внесена до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України через неможливість подати документальне підтвердження», — йдеться у зверненні Калуської міської ради. Калуська міська рада у зверненні просить уряд розглянути можливість автоматичного продовження виплати цієї допомоги, звернувши особливу увагу на виплату внутрішньо переміщеним особам із зони, де ведуться активні бойові дії, тим, чиї території тимчасово окуповані російською федерацією,та вразливим категоріям внутрішньо переміщених осіб.

   За час війни Калуська громада прийняла 14 тисяч вимушених переселенців. Зараз тут проживають майже 5 тисяч осіб, які належать до цієї категорії. У громаді функціонує три прихистки для ВПО, розглядають можливість облаштування ще одного, а також — соціального житла в одному з сіл.

Інші новини