22o

"Я-Маріуполь" у Калуші: чим живе центр сьогодні

  • 2024.07.11 13:42
    • Громада
  • 67

Уже третій рік в Калуші функціонує центр комплексної підтримки переселенців «Я – Маріуполь».

За цей час сотні переселенців отримали всебічну допомогу у калуському центрі. Установу відкрили 30 червня 2022 року. 

Упродовж двох років тут гуртувалися тисячі людей з героїчного міста Марії – з надією знайти нову домівку, підтримку, подолати труднощі і почати життя з нуля. Наразі, в центрі зареєстровано понад 200 маріупольців. 

До послуг переселенців: гуманітарна підтримка (продуктові та гігєнічні набори); психологічний супровід; юридичні консультації (від відновлення документів до до підготовки заяв на виплату компенсації за зруйноване житло); медичні консультації та видача ліків за наявності; працює адміністратор ЦНАП Маріупольської міської ради; помічник ветерана веде супровід сімей військовослужбовців, військовополонених та сімей загиблих Захисників України; вирішення індивідуальних питань за запитом та пошук можливостей для надання підтримки. 

За два роки центр видав 1545 продуктових наборів, 465 – гігієнічних, безліч солодощів від благодійників; надано 322 медичні консультації; 163 юридичні та 215 психологічних консультацій.

У приміщенні на вул. Грушевського, 13 а відтворена маріупольська атмосфера, тому відвідувачі відчувають себе, ніби вдома. Тут облаштовано ігровий простір, де на певний час можна залишити дитину під наглядом професійного вихователя. 

З метою соціальної адаптації та інтеграції в нову громаду організовується дозвілля для всіх вікових груп. Зокрема, на постійній основі відбуваються заняття з англійської для дорослих і дітей; казкові читання, різноманітні майстер-класи, заняття «Академії майбутніх першокласників» тощо.

– Хочу подякувати всім нашим волонтерам, партнерам та донорам за їхню невтомну підтримку, чуйність і щирість, – каже керівниця Калуського центру «Я – Маріуполь» Ірина Шалашна. – Завжди допомагає нам Калуська міська рада. Велике спасибі міському голові Андрієві Найді. Продуктові та гігієнічні набори надає Маріупольська міська рада. Солодощі для дітей і дорослих – від ТМ «Височанка», «Солодка хатинка». Донорами виступають «Червоний хрест», «Карітас». Особисто дякую всім і бажаю добра, благополуччя, миру та якнайшвидшої перемоги!»

Центри «Я – Маріуполь» функціонують у вісімнадцяти містах України, здебільшого – в обласних центрах. Калуш став першим невеликим містом, де відкрилась така установа.

Інші новини