12o

Калуські гуртожитки: тягар боргів та "ТЕПЛОДІМ"

  • 2022.07.08 07:59
    • Актуально
    • Житлово - комунальне господарство
    • Управляючі компанії
  • 471

Нещодавня публікація щодо заборгованості мешканців гуртожитків за спожиті комунальні послуги очікувано викликала хвилю обговорення в соціальних мережах.

Для тих, хто пропустив цю інформацію, сфокусуємо тут головне:

а) загроза відключення гуртожитків від електропостачання через заборгованість управляючої компанії "Добродім" (яка є стороною договору з ТОВ "Прикарпатенерготрейд" на постачання електроенергії), — дуже реальна;

б) сума боргу перед постачальником електроенергії сьогодні перевищує 1,2 млн грн;

в) ТОВ "Прикарпатенерготрейд" подало до суду позов до КП "Добродім" на стягнення боргу за надані послуги. Судове засідання має відбутись вже 14 липня.

г) в бюджеті нашої громади не передбачені кошти на дотування «УК «Добродім». Оскільки необхідної суми коштів на рахунках управителя НЕМАЄ, а четверта частина мешканців не поспішають з оплатою за комірне, сподіватись на позитивний сценарій вирішення проблеми не доводиться. Окреслена проблема є зрозумілою.

Люди мають самі визначитися з наступними своїми кроками.

Однак, акцент полеміки з цього приводу перемістився здебільшого на претензії з боку мешканців до управляючої компанії «Добродім» щодо неналежного виконання ними своїх зобов’язань. Міський голова Андрій Найда відреагував на таку ситуацію, доручивши провести аналіз роботи компанії та оприлюднити його на офіційних ресурсах міської ради.

Принагідно зазначимо, що на доручення міського голови невдовзі буде опублікована інформація про роботу інших управляючих компаній, які обслуговують наші багатоповерхівки. Така комунікація, на його думку, дозволить роботу управителів зробити більш прозорою та ефективною

Отож, про КП «УК «ДОБРОДІМ». Компанія цього року розпочала свою роботу з нарощеними боргами. Станом на 01.01.2022 дебіторська заборгованість становила 1343,3 тис. грн, кредиторська - 1562,8. Заборгованість по заробітній платі (23 штатних одиниці) - 344,0 тис. грн. Детальніше – у доданому слайді.

Які ПОСЛУГИ зобов’язана надавати компанія? Послуга з управління будинком включає: утримання спільного майна будинку (гуртожитку) та прибудинкової території. За січень-травень (період проведеного аналізу) вдалось зібрати зі споживачів 2 327,9 тис. грн із запланованих 2886,7. Які витрати здійснювала компанія за цих п’ять місяців? На електроенергію – 671,2 тис грн; На газ та його транспортування – 126,3 тис грн; Заробітна плата (23 штатні одиниці) – 1268,0 тис грн; На матеріали і послуги - 125,7 тис грн; Податки і збори – 241,8 тис грн; За нескладними підрахунками можна пересвідчитись, що витрати перевищують фактичні надходження.. КП «УП «Добродім» через ріст мінімальної заробітної плати та енергоносіїв 14 лютого ініціювало підвищення тарифу на послуги. Однак, через війну це питання залишилось без розгляду. А, відповідно, проблеми тільки поглиблювалися. І на сьогоднішній день ситуацію управлінням гуртожитками можна вважати кризовою.

Щодо переліку наданих послуг КП «Добродім», то мешканці гуртожитків можуть з ним ознайомитися також у доданих слайдах по кожному об’єкту зокрема. Про їх якість можуть сказати самі жителі. Однак, тут слід зважати, що коштів у нинішній ситуації на повноцінний обсяг їх надання таки бракує. Також треба розуміти, що крім боргів за електроенергію перед ТОВ "Прикарпатенерготрейд", ще накопичилось близько 1,3 млн грн за водопостачання і водовідведення перед КП "Водотеплосервіс" і КП "Калуська енергетична компанія", 120 тис. грн — борг за газ і його транспортування.

Насамкінець звертаємо увагу мешканців наших гуртожитків, що всі показники, які тут опубліковані, можна перевірити особисто, звернувшись безпосередньо до управляючої компанії. А надалі звіти управляючих компаній будуть публікуватись періодично на сайті міської ради. Але за будь-яких обставин мешканцям гуртожитків слід виконувати і свої зобов’язання: отримали послугу – сплатіть за неї вчасно.

Інші новини