З початку повномасштабного російського вторгнення спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області провели 1678 моніторингових відвідувань місць харчування та перебування внутрішньо переміщених осіб з різних областей України.
Під час обстежень основна увага приділяється дотриманню вимог санітарного законодавства. Ще з перших тижнів війни фахівцями Держпродспоживслужби області були розроблені рекомендації щодо правил збору продуктів харчування та приготування їжі для гуманітарних потреб, а також пам'ятки щодо забезпечення санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоках для організації харчування тимчасово переміщених осіб та членів територіальної оборони.
Серед проблемних питань, які виявлялися – забезпеченість якісною питною водою в достатній кількості, недотримання санітарно-гігієнічного режиму, недостатня кількість гігієнічних засобів, продуктів харчування, холодильного обладнання, забезпеченість м’яким та твердим інвентарем тощо. З усіх проблемних питань, які були виявлені фахівцями, надавалися письмові пропозиції, роз'яснення та консультативна допомога.
Крім того, з початку введення воєнного стану фахівці Головного управління взяли участь у розслідуванні спалаху гострої кишкової інфекції, яке сталось у місці розміщення переміщених осіб, внаслідок чого постраждало 3 людини. У цьому випадку вживалися відповідні заходи реагування щодо локалізації та ліквідації осередка інфекції.
Нагадаємо, одним із завдань Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області є забезпечення дотриманням санітарного законодавства, санітарного та епідемічного благополуччя населення під час воєнного стану.