9o

Фахівцем із соціальної роботи Калуського центру соціальних служб проведено чергове заняття з вагітними жінками під назвою “Вчимося справлятися з тривожністю”

  • 2022.08.25 14:27
    • Соціальна сфера
    • Охорона здоров'я
  • 279

 Вагітність - це радісний і відповідальний період у житті кожної жінки. Але в умовах сьогодення, коли у звичне життя кожної людини втрутилась війна, чи не найважче є майбутнім матусям, адже вони перебувають у надскладних обставинах — напруга, підвищена тривожність, вірогідність передчасних пологів або пологів в бомбосховищі. Вагітність під час війни - справжнє випробування.

“Вчимося справлятися з тривожністю” – саме під такою назвою, у рамках щотижневої роботи консультативного пункту Калуського міського центру соціальних служб в Жіночій консультації Пологового булинку Калуської ЦРЛ, фахівцем із соціальної роботи Василиною Кашівською було проведено чергове заняття з вагітними жінками, метою якого є надання психологічної підтримки. В ході бесіди, присутні обговорювали механізми боротьби з тривогою та стресом, звільнення від напруги в тілі, адже відомо, коли мама в гармонії з собою — вагітність протікатиме легше, особливо це актуально у воєнний період, коли причин для стресу занадто багато. Прагнення захистити себе і дитину загострюються, всі сили, фізичні та емоційні ресурси спрямовуються лише на створення безпечних умов. Крім підтримання фізичного здоров'я, потрібно дбати і про психологічний стан, адже від стану майбутньої мами залежить майже все, тому вкрай важливо відновлювати енергію та турбуватися про свої почуття. Щоб знизити рівень тривоги, можна поговорити з близькою людиною, поділитись своїми відчуттями з тим, кому довіряєте. Якщо такої можливості немає, можна записати думки на папері, або вести щоденник, це допоможе структурувати емоції та міркування і дасть змогу краще зрозуміти ситуацію, відчути полегшення.

На завершення, майбутні матусі отримали інформаційні буклети та засоби гігієни для майбутніх немовлят, подаровані благодійниками, а ще багато корисних рекомендацій та розуміння того, що занадно хвилюватись і забігати наперед не потрібно, вирішувати проблеми слід поступово, у міру їх надходження, а надмірні тривога і стрес точно не підуть на користь ні майбутній матері, ні дитині. 

Хочеться побажати у цей непростий час, щоб кожна українська жінка, в тому числі майбутня матуся, зуміла віднайти в собі сили відігнати всі тривоги, берегти й плекати своїх дітей, і з ніжністю чекати тих, хто має незабаром народитися. Бо кожне народжене дитя – це щастя мами і МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ, ВІЛЬНОЇ і НЕЗАЛЕЖНОЇ! Будьмо сильні і єдині.

Інші новини