10o

На онлайн-зустрічі обговорили питання поліпшення енергоефективності лікувального закладу та громадських будівель

  • 2024.03.11 15:39
    • Громада
    • Економіка
  • 88

11 березня міський голова Андрій Найда взяв участь в онлайн-вебінарі за участю представників команди-розробниці проєкту «Підвищення енергоефективності та енергетичної стійкості громадських будівель в Україні: приклад Калуської центральної районної лікарні".

Група українців беруть участь в навчальній програмі CAS Rebuild Ukraine Program at the Bern University у Швейцарії. Роботу над зазначеним проєктом розпочали ще в листопаді минулого року.

Сьогодні під час бесіди команда дослідників детально розповіла про саму програму та презентувала результати своїх напрацювань.

 Зокрема, ідеї та шляхи, що ведуть до поліпшення енергоефективності та енергетичної стійкості, зменшення споживання електроенергії, забезпечення безперебійного надання медичних послуг Калуської ЦРЛ за допомогою утеплення будівлі, встановлення сонячної електростанції, оновлення системи опалення шляхом встановлення сучасних теплових насосів. 

Продемонстрували й очікувані результати від впровадження проекту.Так, за розрахунками, утеплення будівлі становитиме економію теплової енергії – 1 247,7 МВт⋅год/рік. Термін окупності - 12 років; загальна економія від дахової сонячної електростанції - 528,4 МВт⋅год виробленої за рік електроенергії. Термін окупності - 5 років; модернізація системи опалення лікарні призведе до економії теплової енергії – 2 829, 7 МВт⋅год\рік та електроенергії для роботи системи - 565,8 МВт⋅год\рік. Термін окупності – 9 років. 

«Цікаво було почути й про сталі енергетичні рішення, що впроваджені в медзакладах Швейцарії. А також дуже корисною була доповідь представниці ПРООН в Україні щодо можливостей залучення фінансування на енергоефективні заходи в громадських будівлях. Ми взяли до уваги - напрацювати механізми взаємодії з ЕСКО (енергосервіс) – рішення для громад, що не потребує власних чи кредитних коштів, а також гарантує економію», - поділився Андрій Найда. 

А ще поспілкувалися з головою Агенції економічного розвитку Чорткова Олександром  Карпенком який розповів про їх досвід щодо відновлювальних джерел енергії у громадських будівлях.

Інші новини