24o

Члени виконавчого комітету проголосували за зменшення тарифу на водопостачання та водовідведення, ніж планувалося

  • 2023.11.24 15:03
    • Громада
  • 210

З метою забезпечення населення громади критично важливими послугами, постала гостра потреба в приведенні тарифів на водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованих.

Комунальним підприємством «Калуська енергетична компанія» проведені розрахунки відповідно до порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869, які і були винесені на розгляд виконавчого комітету міської ради.

Це вимушена дія, яка необхідна для повноцінного забезпечення громади питною водою та водовідведенням – пояснили в КП «Калуська енергетична компанія».

Серед основних причин, які впливають на тарифи – ріст цін на електроенергію, основні матеріали, ріст заробітної плати, а також зниження обсягів реалізації послуг з централізованого водопостачання на 162,99 тис. м3 або на 8% та централізованого водовідведення на 160,0 тис. м3, або на 8,9%.

 Складові росту у діаграмах наведені нижче без пропозицій внесених змін тарифною комісією.

Проте, за пропозицією тарифної комісії тариф, за який фактично проголосували члени виконкому, є меншим, ніж планувався. Зокрема, тарифна комісія вилучила з розрахунку показник інший планований прибуток обігові кошти, встановивши його на 0% (повинен бути 4%). Зменшуючи тариф, КП «Калуська енергетична компанія» недоотримає 3,5 млн грн. І цю суму компенсуватиме місцевий бюджет. Отже, за проведеним розрахунком з 1 січня 2024 року вартість 1 куба водопостачання складатиме 19,98 грн без ПДВ, водовідведення – 20,41 грн без ПДВ (попередньо планувалося 20,86 грн та 21,32 відповідно).

Інші новини