26o

«ЖИТТЯ ВКРАЇНІ ДАРУВАЛИ, ВІДДАЮЧИ СВОЇ ЖИТТЯ». У КАЛУШІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

  • 2024.02.20 19:09
    • Громада
    • Культура
  • 159

Захід «Вільні духом — незламні навіки» зібрав велелюдну громаду, щоб пошанувати пам’ять Героїв Небесної Сотні. Перших полеглих Героїв у новітній російсько-українській війні. 

Захід відбувся 20 лютого біля пам’ятника Романові Шухевичу. Десять років тому саме це місце стало калуським Майданом. Там збиралися небайдужі патріоти, усі охочі вирушали на Майдан у Київ. Серед них і Ігор Дмитрів – убитий на вулиці Інститутській 30-річний патріот із Копанок.

Небесна Сотня — це 107 загиблих учасників Революції Гідності 2013-2014 років. Пік звірячих розстрілів протестувальників припав на 18-20 лютого 2024 року. У рядах Небесної Сотні — сім мешканців Прикарпаття.

- Це була боротьба не тільки за гідність, не тільки проти несправедливості. Це була боротьба проти колоніального режиму, який намагалася встановити на нашій землі росія. Не врахували одного: Україна і українці ніколи не будуть рабами, — наголосив у слові до присутніх заступник міського голови Богдан Білецький.

Калушанам болить кожна смерть активістів Революції Гідності. За душами спочилих Героїв відправили панахиду. Скорботною хвилиною мовчання під пісню «Плине кача…» пошанували пам’ять полеглих за волю і спокій в Україні.

До присутніх звернувся учасник Революції Гідності, депутат Івано-Франківської обласної ради Ігор Очкур:

— Та сотня Янголів захистила кожного з нас, і Україну. І дала нам шанс жити, працювати, і боронити Україну, - підкреслив Ігор Очкур. — і цей шанс накладає на нас великий обов’язок щоденної праці на благо України. 

Вірш про Небесну Сотню зачитав присутнім місцевий поет, учасник калуського Майдану Богдан Сімків:

Небесна сотня рятувала

Народу рідного буття

Життя Вкраїні дарувала, 

Віддаючи своЇ життя.

Зворушливу мистецьку програму підготувала творча група під керівництвом режисерки Олени Мазур. Не залишили байдужими присутніх, зокрема, хореографічна композиція ансамблю танцю «Мереживо», а також пісня «Тільки щоб не даремно…» у виконанні ансамблю викладачів дитячої музичної школи. 

До пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні поклали квіти і запалили свічки на вшанування жертовного подвигу Героїв Майдану.

Тоді майже беззбройні Герої Революції Гідності показали усьому світові приклад боротьби. Зараз наші Захисники, маючи новітню зброю, гідно тримають стрій ну боротьбі за перемогу Добра. 

Молитва, пам’ять, дія — те, що можемо зробити зараз.

Інші новини